Τα δύο κρίσιμα προαπαιτούμενα σήμερα στο Eurogoup - Free Sunday
Τα δύο κρίσιμα προαπαιτούμενα σήμερα στο Eurogoup

Τα δύο κρίσιμα προαπαιτούμενα σήμερα στο Eurogoup

Με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα, συνεδριάζει σήμερα στις 4 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλες, το Eurogroup.

Από τις τρεις εκκρεμότητες που υπήρχαν, την Παρασκευή εξαλείφθηκε, η υποχρέωση για δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, ωστόσο για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης, παραμένουν ανοιχτές οι προϋποθέσεις της έκδοσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το master plan του Ελληνικού και η βελτίωση της λειτουργικότητας του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων μαζί με την αύξηση του αριθμού τους.

 
Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσδικά ότι σήμερα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και θα εγκριθεί γ εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, από τα οποία 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου - Ιουνίου 2018, 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. 

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ από τα 6,7 δισ. ευρώ της συνολικής δόσης που επίσης θα κατευθυνθεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου θα εγκριθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο αν πρώτα το κράτος εκκαθαρίσει υποχρεώσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και εφόσον διαπιστωθεί ότι λειτουργεί απρόσκοπτα το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά το Eurogroup στις 22 Φεβρουαρίου ενώ οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναμένονται στο ξενοδοχείο Hilton την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, πολύ νωρίτερα απο τον σχεδιασμό που προέβλεπε την επιστροφή τον Μάρτιο. 

Ο κ. Τσακαλώτος προσπαθεί να καθησυχάσει τους εταίρους επικαλούμενος τόσο  την έκδοση 7ετούς ομολόγου με το οποίο η Ελλάδα άντλησε 3 δις. ευρώ από τις αγορές με επιτόκιο 3,5% όσο και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα (σε “Β” από “-Β”) στην οποία προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος Fitch, ένα μήνα μετά την αναβάθμιση που είχε κάνει ο οίκος Standard's & Poor's.

Στις 18.30 ώρα Ελλάδας (17.30 τοπική) της ίδιας ημέρας θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση αυτή τη φορά με τη συμμετοχή των 27 υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέμα την τραπεζική ένωση.