Τα δίνει όλα τώρα για να μην τους επιτηρούν μετά το μνημόνιο... - Free Sunday
Τα δίνει όλα τώρα για να μην τους επιτηρούν μετά το μνημόνιο...

Τα δίνει όλα τώρα για να μην τους επιτηρούν μετά το μνημόνιο...

Σταθερά αντίθετος στην θεσμοθέτηση πιστοληπτικής γραμμής στήριξης για την Ελλάδα, μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στη βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times, στην οποία όμως απορρίπτει και το ενδεχόμενο επιτήρησης μετά τη λήξη του προγράμματος.
Η συνέντευξη του κ.Τσακαλώτου έρχεται την ημέρα που το Eurogroup αποφασίζει για την επιτήρηση της Ιρλανδίας, το πρόγραμμα της οποίας έχει ήδη τελειώσει και μία ημέρα μετά τη συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ που αποδίδει τις προσδοκίες για έξοδο από τα μνημόνια χωρίς επιτήρηση της οικονομίας σε ευσεβείς πόθους του κ.Τσίπρα.
Ο κ.Τσακαλώτος προαναγγέλει ότι τον Απρίλιο θα παρουσιαστεί ένα νέο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης που θα καθησυχάζει τους φόβους στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αναστρέψει αντιδημοφιλείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις με το που θα αρθούν οι περιορισμοί του προγράμματος διάσωσης και επεσήμανε «θέλουμε μία όσο πιο καθαρή έξοδο είναι δυνατή».
«Δεν μπορείς να έχεις και μαξιλάρι και προληπτική πιστωτική γραμμή. Πόσα χρήματα να βάλεις στην άκρη;» αναρωτήθηκε ο υπουργός που παραδέχτηκε ωστόσο ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν όροι σε κάποια μέτρα ενός πακέτου ελάφρυνσης χρέους, το οποίο η Ελλάδα ελπίζει ότι θα συμφωνηθεί έως τις αρχές Ιουνίου.
Σχετικά με το σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε: «Προσπαθούμε να είμαστε προνοητικοί. Πρόκειται να παραδώσουμε ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, φιλικό προς την ανάπτυξη και κοινωνικά ευαίσθητο, έως τον Απρίλιο. Θα αναλάβουμε την ιδιοκτησία αυτού του σχεδίου εμείς. Ξέρουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και θα πρέπει να κάνουμε κάποια κοινωνικά μέτρα για όλη την κοινωνία που θα κρατήσουν μακριά τη μεταρρυθμιστική κόπωση. Είχαμε οκτώ χρόνια κρίσης, τώρα ο κόσμος θέλει να δει τους καρπούς της ανάκαμψης να διανέμονται» και πρόσθεσε:
«Υπάρχει μία αίσθηση ότι η ευρωπαϊκή οικονομία πάει καλά. Είναι ώρα για την Ελλάδα να σταθεί στα δικά της πόδια και για την κυβέρνηση, τις εταιρείες, τα συνδικάτα, την κοινωνία των πολιτών να είναι υπεύθυνοι για τη δική τους μοίρα. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να γίνει η Ελλάδα φυσιολογική».