Σκευωρίες με κάλπες - Free Sunday
Σκευωρίες με κάλπες

Σκευωρίες με κάλπες

Ξεκινάει στις 9 το πρωί στη βουλή η συζήτηση για την πρόταση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ γα τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis.
Η ψηφοφορία που θα γίνει στο τέλος της συζήτησης θα αφορά δύο πρώην πρωθυπουργούς τον Αντώνη Σαμαρά και τον Παναγιώτη Πικραμμένο, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλος, τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Αδωνι Γεωργιάδη, και τους πρώην υπουργούς Ανδρέα Λοβέρδο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη.


Τέσσσερις από τους δέκα έχουν ήδη καταθέσει μηνύσεις κατά των τριών προστατευόμενων μαρτύρων.

Η κυβέρνηση επέμεινε η ψηφοφορία στο τέλος να γίνει με δέκα κάλπες ενώ η αντιπολίτευση θέλει μία με “ναι” η “όχι” στη σύσταση της προκαταρκτικής.

Χθες έγινε γνωστό ότι οι τρεις μάρτυρες χαρακτηρίστηκαν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, αφότου είχε σταλεί στη βουλή η δικογραφία.Ο κύκλος ομιλιών θα «ανοίξει» με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των οκτώ κοινοβουλευτικών ομάδων και ενός εκπροσώπου από την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών. Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες 16 βουλευτών (6 ΣΥΡΙΖΑ, 3 ΝΔ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα). Επίσης, θα μιλήσουν ο υπουργός Υγείας και ο αναπληρωτής του καθώς και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.Τον λόγο θα λάβουν και οι 9 από τους 10 προτεινόμενους για παραπομπή (ο κ. Δ. Αβραμόπουλος θα στείλει υπόμνημα καθώς θα απουσιάζει στο εξωτερικό λόγω των υποχρεώσεων ως επίτροπος ΕΕ), ενώ η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.Η διαφωνία ως προς τον αριθμό των καλπών – αν θα είναι 10 ή 1 αφορά κυρίως στο αν η διαδικασία της ψηφοφορίας θα είναι προσωποποιημένη ή όχι, και οι βουλευτές ψηφίσουν ξεχωριστά για κάθε εμπλεκόμενο πολιτικό πρόσωπο την παραπομπή του ή αν θα τοποθετηθούν γενικά για το αν εγκρίνουν ή όχι την πρόταση της πλειοψηφίας για προανακριτική.