H Τουρκία επέβαλλε τη διακοπή της γεώτρησης στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ - Free Sunday
H Τουρκία επέβαλλε τη διακοπή της γεώτρησης στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ

H Τουρκία επέβαλλε τη διακοπή της γεώτρησης στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ

Αισιοδοξία ότι το γεωτρύπανο Saipem 12000 θα επιστρέψει για να επαναλάβει τη γεώτρηση στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, εξέφραζαν κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία, όμως στην κυπριακή πρωτεύουσα υπάρχει δυσαρέσκεια καθώς περίμεναν μία πιο δυναμική στήριξη απέναντι στην Τουρκία τουλάχιστον από την Ιταλία και τη Γαλλία, εταιρείες των οποίων έχουν εμπλακεί στη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Τη δυσφορία ενέτειναν και οι θέσεις που πήραν ΗΠΑ και Ρωσία που και αυτές παρέπεμψαν την λύση των θεμάτων γα τις γεωτρήσεις μετά την επίλυση του Κυπριακού, για την οποία η Λευκωσία δηλώνει έτοιμη να επανέλθει στις συνομιλίες, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό την απειλή της παρουσίας των τουρκικών πολεμικών σκαφών στην ΑΟΖ.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι Ισραήλ, Αιγυπτος, Λίβανος και Ιορδανία με τις οποίες Ελλάδα και Κύπρος συνδέονται με τριμερείς συμφωνίες, δεν πήραν θέση.

Σε ομόφωνη ανακοίνωση με την οποία καταδικάζονται οι τουρκικές ανέργειες  κατέληξε το Συμβούλιο Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών κομμάτων που συνεδρίασε υπό τον κ.Αναστασιάδη, ενω΄τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ.Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα και στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή ζητώντας τη στήριξη των 27 εταίρων και προειδοποιώντας οτι η Λευκωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την περαιτέρω χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ αλλά και την αναβάθμιση της Τελωνειακή Ένωσης.

Χθες το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης) της Κύπρου εξέδωσε προειδοποίηση ναυσιπλοΐας (anti Navtex NR 091/18) με την οποία προειδοποιεί τους ναυτιλλομένους για την παράνομη τουρκική Navtex που ανανεώθηκε χθες μέχρι τις 10 Μαρτίου υποστηρίζοντας ότι η τουρκική Navtex αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την υφαλοκρηπίδα και την περιοχή έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.Αμέσως μετά η Τουρκία με εξέδωσε νέα οδηγία προς ναυτιλομένους με αριθμό 0263/18 αναφέροντας πως οι Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν ισχύ καθώς δεν πρόκειται για το κράτος που ιδρύθηκε το 1960.

Ο υπουργός οικονομίας και ενέργειας των Τουρκοκυπρίων, Οζντίλ Ναμί σε χθεσινές δηλώσεις του, υποστήριξε ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε όλα τα τεμάχια». «Δεν έχει νόημα η τουρκική πλευρά να έχει αιωνίως υπομονή και να μην αντιδρά», είπε ο κ.Ναμί, ο οποίος έθεσε και το πλαίσιο των τουρκοκυπρίων για επανάληψη της λύσης για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με αυτό, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να επαναληφθούν μόνο εάν πρώτον, συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα από την αρχή και δεύτερον οριστεί τί θα γίνει με την τουρκοκυπριακή πλευρά εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με «όχι» της ελληνοκυπριακής πλευράς.