Η σύμπτωση Τσίπρα - Ερντογάν μπροστά στη Γενεύη - Free Sunday
Η σύμπτωση Τσίπρα - Ερντογάν μπροστά στη Γενεύη

Η σύμπτωση Τσίπρα - Ερντογάν μπροστά στη Γενεύη

«Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν να παραμείνουν σταθερά σε επαφή ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης». Με αυτήν την φράση έκλεισε η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, μετά από την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχθές το βράδυ.

Λίγη ώρα αργότερα κυβερνητικές πηγές έλεγαν αναφορικά με τη διάσκεψη της Γενεύης πως «σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο Έλληνας πρωθυπουργός διατύπωσε στον Τούρκο Πρόεδρο τη θέση ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της Πολυμερούς», δηλαδή σήμερα.

Εάν τελικά Τσίπρας και Ερντογάν αποφασίσουν μαζί αν θα παραστούν στην διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, είναι προφανές ότι κάτι έχει αλλάξει τόσο στην Κύπρο, όσο και στην «πάγια ελληνική θέση» σύμφωνα με την οποία το κλειδί για λύση στο Κυπριακό, το κρατά η Άγκυρα.

Η εύκολη ερμηνεία που μπορεί να δοθεί είναι ότι στην τελευταία διαπραγμάτευση οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί αυτονομήθηκαν απ τις μητέρες πατρίδες τους.

Η ερμηνεία ενισχύεται τόσο από το ότι η αποτυχία της προηγούμενης προσπάθειας, λίγο πριν αποφασιστεί η Γενεύη, είχε αποδοθεί σε παρέμβαση Κοτζιά, όπως και από το ότι στην διάσκεψη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Το δραματικό της ιστορίας είναι ότι, όπως επεσήμανε και ο εκπρόσωπος του γενικού Γραμματέα, Εσπεν Μπαρτ Αϊντα, την όποια νέα συμφωνία για το κυπριακό πρέπει να υπογράψουν αυτοί που υπέγραψαν την αρχική συμφωνία του 1960. Δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία και οι εγγυήτριες χώρες. Ακόμη και αν δεν θα υπάρχουν εγγυήτριες χώρες.

Μπορεί η Ελλάδα να αποσυρθεί από τα δικαιώματα που έχει ως εγγυήτρια χώρα;

Μπορούν Αναστασιάδης και Ακιντζί να φτάσουν την πατροκτονία στο τέλος;

Μπορεί ο Γιουνκέρ να δώσει τόσες εγγυήσεις (και τόσο λεφτά) που να μπορούν ο Αναστασιάδης και Ακιντζί να πουν στους Κύπριους «ναι, είμαστε ασφαλείς χωρίς Ελλάδα και Τουρκία!»;

Μπορεί η Ελλάδα, που διαφωνεί με την συνέχιση του καθεστώτος των εγγυήσεων, απλώς να μην υπογράψει τη συμφωνία, ακόμη κι αν προβλέπει κατάργηση των εγγυητριών δυνάμεων;

Μπορούν Τσίπρας και Ερντογάν να αντέξουν ένα μέτωπο ακόμη;

Μπορεί ο Ερντογάν να συμπορευθεί με τον Τσίπρα, που ούτε τους «8» που του υποσχέθηκε, δε μπόρεσε να γυρίσει πίσω;

Στην εποχή της έξαρσης των εθνικισμών μπορούν οι Κύπριοι να επιλέξουν ότι είναι πρώτα Κύπριοι και μετά Έλληνες ή Τούρκοι;

Ο Καραμανλής ποτέ δεν υπερασπίστηκε αυτό που έκανε στη Ζυρίχη και ποτέ δεν απαλλάχθηκε από το βάρος της Ζυρίχης..