Αλ. Τσίπρας: Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο - Free Sunday
Αλ. Τσίπρας: Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Αλ. Τσίπρας: Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο

«Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την Ατυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών. Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε οποιαδήποτε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον, στους πολλούς τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε» πρόσθεσε. 

«Με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Αναστασιάδη, θέσαμε το θέμα των τουρκικών προκλητικών ενεργειών» σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ τόνισε ότι ενημέρωσε για «το πρόσφατο απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο περιστατικό στα Ιμια, αλλά και την εν γένει αυξανόμενη παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα κατά το περασμένο έτος». Υπογράμμισε παράλληλα την ουσιαστική στήριξη που έλαβαν ο ίδιος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καθώς και ότι ο πρόεδρος Τουσκ προέβη σε σχετική δήλωση μετά το πέρας της Συνόδου κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

«Το επόμενο διάστημα η Αγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, όπως είναι και η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ), συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία» σημείωσε ο κ. Τσίπρας ενώ πρόσθεσε ότι εμείς «θα κρατάμε ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι η θέση αυτή για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών, οφείλει να είναι κόκκινη γραμμή για την ΕΕ, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, ή του διεθνούς ρόλου της ΕΕ.