Ο Γιούνκερ καλεί την πΓΔΜ να λύσει το όνομα και να συνεχίσει τις "εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις" - Free Sunday
Ο Γιούνκερ καλεί την πΓΔΜ να λύσει το όνομα και να συνεχίσει τις "εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις"

Ο Γιούνκερ καλεί την πΓΔΜ να λύσει το όνομα και να συνεχίσει τις "εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις"

Να συνεχίσουν στον δρόμο της μεταρρυθμιστικής προόδου και να λυθεί το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα, κάλεσε την πΓΔΜ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή τους στα Σκόπια.

«Η χώρα σας είναι μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας και γεωγραφίας. Δεν ήρθα εδώ για να ανακοινώσω οριστική ημερομηνία ένταξης» τόνισε ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter της αναπληρώτριας εκπροσώπου της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε εντυπωσιασμένος από που έχει πραγματοποιήσει η πΓΔΜ,

Σε αναρτήσεις του στο Twitter, ο κ. Ζάεφ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του ως γεωγραφικό τμήμα της Ευρώπης, η οποία θα γίνει και τμήμα της πολιτικής δομής της ΕΕ και επισήμανε πως τα Σκόπια αναμένουν στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπογραμμίζεται η αισθητή πρόοδος της χώρας του σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Μία θετική έκθεση θα ωθήσει την επίτευξη εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και θα βελτιώσει την ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας, υποστήριξε ο κ. Ζάεφ και προσέθεσε πως τους είναι ξεκαθαρισμένο πως όσο πιο επιτυχημένες θα είναι οι μεταρρυθμίσεις τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς σε σχετική ανάρτηση στο twitter ανέφερε ότι ο κ.Γιούνκερ έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στη «Λεωφόρο Φιλίας» και χαρακτήρισε το γεγονός ως την καλύτερη δυνατή αφετηρία για την τετραήμερης περιοδείας του στις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που έχουν ως στόχο να ενταχθούν στην Ένωση.

«Γιατρεύοντας τις πληγές του παρελθόντος και χτίζοντας ένα ευρωπαϊκό μέλλον σταθερότητας και νέων ευκαιριών» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτηση.

Μέχρι την Τετάρτη ο πρόεδρος της Επιτροπής θα επισκεφτεί επίσης την Αλβανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο, ενώ την Πέμπτη θα γίνει σύνοδος όλων των χωρών που οργανώνει η βουλγαρική προεδρία στη Σόφια.