Γεννηματά: Είμαστε πλέον κι εμείς τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη - Free Sunday
Γεννηματά: Είμαστε πλέον κι εμείς τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη

Γεννηματά: Είμαστε πλέον κι εμείς τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη εντάχθηκε ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος αποχώρησε από το ΠΟΤΑΜΙ.

Ταυτόχρονα, στην Κ.Ο. της Δ.Σ. επανεντάχθηκε και ο  βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος είχε διαγραφεί, με αποτέλεσμα, όπως επεσήμανε η κυρία Γεννημματά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη να αριθμεί 18 βουλευτές και είναι ισοδύναμη τρίτη δύναμη με την Χρυσή Αυγή.

Μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα, η κ. Γεννηματά, είπε ότι αποδέχθηκε την επιθυμία του κ. Ιλχάν να ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Δ.Σ.

Σε δήλωσή του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Ιλχάν Αχμέτ ανέφερε ότι ήδη έχει ενημερώσει τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, για τους λόγους της αποχώρησης του από το ΠΟΤΑΜΙ.

«Πεποίθηση μου είναι ότι ο στόχος για τη δημιουργία ενός μεγάλου ενδιαμέσου χώρου με προοδευτικό πρόσημο, με πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, στις δημοκρατικές κατακτήσεις αλλά και στις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, είναι εφικτός και αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη πολιτική μας ιστορία» είχε πει ο Ιλχάν Αχμέτ.
Ο βουλευτής επισημαίνει  ότι για να υπηρετηθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται άθροιση δυνάμεων, κοινό προγραμματικό πλαίσιο, παραμερισμός προσωπικών εγωισμών και παραλυτικών ισορροπιών στην λογική μιας ξεπερασμένης πολιτικής επετηρίδας, που απογοητεύουν τους πολίτες, παγιώνοντας την αίσθηση ότι δεν υπάρχει προοπτική για την έξοδο της χώρας από τη βαθιά οικονομική και κοινωνική της κρίση.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης 

«Ρωτούν "ήσασταν 11, τώρα είστε 7, τι θα κάνεις;". Τους απαντώ με Καζαντζάκη: Μην καταδέχεσαι να ρωτάς "θα νικήσουμε; θα νικηθούμε;" Πολέμα!», σχολίασε ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙου, Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτηση του στο twitter.

Υπενθυμίζεται ότι η επανένταξη του κ.Γρηγοράκου που είχε διαγραφεί, γίνεται μία ημέρα μετά απο τη συνάντηση της κ.Γεννηματά με τον πρώην πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, κατά την οποία αποφασίστηκε η ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των κ.κ. Γεννηματά και Παπανδρέου αναφέρεται πως η ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ στη ΔΗΣΥ έχει ως στόχο «οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού να υπερβούν τη σημερινή αρνητική κατάσταση του πολυκερματισμού τους», ώστε η χώρα να αποκτήσει προοπτική εξόδου από την κρίση.

Απρόβλεπτη ωστόσο παραμένει η αντίδραση του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, την Κυριακή. Συνεργάτες του υποβάθμιζαν τον «πολιτικό γάμο» με το ΚΙΔΗΣΟ σε «σύμφωνο απεγνωσμένης πολιτικής συν-επιβίωσης». 

Πάντως ο Γ.Παπανδρέου σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις ενστάσεις, διαβεβαίωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει η ηγεσία της παράταξης και εν έχει προσωπικές διαφορές με τον κ.Βενιζέλο.

«Δεν είναι στόχος μου η ηγεσία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει επικεφαλής την κυρία Γεννηματά», είπε και προσέθεσε ότι με τον κ.Βενιζέλο είχαν «διαφορές σε θέματα χειρισμών στο παρελθόν». ενώ τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής στη Δ.Σ. πρώην υπουργών, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Γιάννης Ραγκούσης.

ΔΗΜΑΡ καλεί ΠΟΤΑΜΙ στη συμπαράταξη 

Πρόσκληση στο ΠΟΤΑΜΙ να συμμετάσχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη απηύθυνε ο Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και του ΚΣ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Η συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Θα ήταν χρήσιμο να συμμετάσχει και το ΠΟΤΑΜΙ και κινήσεις από την Ανανεωτική Αριστερά», είπεο κ.Μαργαρίτης κανοντας λόγο για "πολυκομματικό σχηματισμό" που μπορεί να μετεξελιχθεί σε ενιαίο κομμα.

Παρών στη συνάντηση Γεννηματά- Αχμέτ ήταν και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος πριν από ένα μήνα, κατά την περιοδεία του στη Κομοτηνή, συζήτησε με τον Ιλχάν Αχμέτ το ενδεχόμενο προσχώρησής του στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Δεύτερη συνάντηση έγινε μετά τις γιορτές και κλείστηκε το σημερινό ραντεβού με την κ. Γεννηματά.