Η Παναγιά να βάλει το χέρι της στην Τήνο... - Free Sunday
Η Παναγιά να βάλει το χέρι της στην Τήνο...

Η Παναγιά να βάλει το χέρι της στην Τήνο...

Νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην εκκλησία προκάλεσε η τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές και εγκρίθηκε στη μία το πρωί και με την οποία το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου, επανέρχεται στο κράτος ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Την τροπολογία υπέγραφαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, Αντώνης Συρίγος, Νίκος Συρμαλένιος, Νίκος Μανιός και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, και των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος ενώ κατά της τροπολογίας είχε ταχθεί η ΝΔ αλλά και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

Όμως αμέσως μετά, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου, με γραπτή της δήλωση διευκρίνισε ότι «οι ΑΝΕΛ διαφωνούμε πλήρως με το περιεχόμενο της τροπολογίας που αφορά στο ζήτημα του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου, με την οποία επιχειρείται η αλλαγή του ισχύοντος νομικού καθεστώτος χωρίς τη συγκατάθεση της Εκκλησίας. Με την σχετική τροπολογία παραβιάζεται η αρχή του αυτοδιοίκητου της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με επιστολή του προς τον κ.Γαβρόγλου είχε ζητήσει την απόρριψη της τροπολογίας, την οποία είχε χαρακτηρίσει «ωμή παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και της αρχής της αυτοδιοίκησης της Εκκλησίας».

Ο κ. Ιερώνυμος κατηγορεί τους βουλευτές μεταξύ άλλων πως με την τροπολογία επιχειρείται να τροποποιηθεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, πως προτείνεται να καταργηθεί το δικαίωμα ψήφου του μητροπολίτη Σύρου στην ψηφοφορία εκλογής Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος και ότι «καθαιρείται πραξικοματικώς η εκλεγείσα στις 10/12/2017 Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος».

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας απάντησε σε έντονο ύφος από το βήμα της Βουλής στην επιστολή Ιερώνυμου, συστήνοντας στην Ιερά Σύνοδο να είναι πιο μετρημένη στα λόγια της.

Τονίζοντας ότι η επιστολή του Αρχιεπισκόπου «έχει βάλει σε σοβαρές σκέψεις» τον ίδιο και την κυβέρνηση, σημείωσε: «Εμείς διεκδικούμε την παράδοση, γιατί υπογραμμίζει μία ειρηνική συνύπαρξη χρόνων. Θα παρακαλούσα, με κάθε σεβασμό, να πω στην Ιερά Σύνοδο ότι θα πρέπει να είναι πιο μετρημένη στα λόγια της. Οταν μιλάμε για Δημοκρατία, η Δημοκρατία είναι για όλους και όχι για κάποιους μόνο».