Επτά υποψήφιοι πρόεδροι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Free Sunday
Επτά υποψήφιοι πρόεδροι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Επτά υποψήφιοι πρόεδροι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα διαδεχθεί τον Γερμανό Σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς, εκλέγουν σήμερα οι 751 ευρωβουλευτές.

Ο κ.Σουλτς μετά από πέντε χρόνια στην προεδρία αποφάσισε να μην διεκδικήσει νέα θητεία για να επιστρέψει στην γερμανική πολιτική ζωή.

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, συμμετέχουν επτά υποψήφιοι και αν χρειαστεί μπορούν να διεξαχθούν άλλοι τρεις γύροι..

Τρεις από τους υποψηφίους είναι Ιταλοί.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι, ιδρυτικό μέλος της Forza Italia και πρώην εκπρόσωπο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την ευρωομάδα με τους περισσότερους ευρωβουλευτές (217) ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 189 ευρωβουλευτές προτείνουν τον γιατρό και ευρωβουλευτή επί 20 χρόνια, Τζιάνι Πιτέλα, 

Η Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών της Μαρίν Λεπέν υποστηρίζει τον Ρουμάνο Λαουρέντιου Ρεμπέγκα,

Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, όπου συμμετέχουν και οι βρετανοί συντηρητικοί, την Βελγίδα Χέλγκα Στίβενς,

Η ριζοσπαστική αριστερά την Ιταλίδα Ελεονόρα Φορέντσα,

Αποτέλεσμα εικόνας για eleonora Forenza

Οι Πράσινοι, τη Βρετανίδα Ζαν Λάμπερτ.

Οι ευρωσκεπτικιστές του UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ και οι σύμμαχοί του στην Ευρώπη της Ελευθερίας και την Αμεσης Δημοκρατίας δεν έχουν  υποψήφιο.

Για την εκλογή απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία στους τρεις πρώτους γύρους ενώ στον τέταρτο θα συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.