H Ιταλία σε αβεβαιότητα, η Ευρώπη σε ανησυχία - Free Sunday
H Ιταλία σε αβεβαιότητα, η Ευρώπη σε ανησυχία

H Ιταλία σε αβεβαιότητα, η Ευρώπη σε ανησυχία

 

Ανησυχία στην Ευρώπη έχει προκαλέσει το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, το οποίο έδωσε την πρώτη θέση στους λαϊκιστές του Γκρίλο κι επιφύλαξε σημαντική ενίσχυση στην ακροδεξιά.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Corriere della Sera, που επικαλείται στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, πρώτο κόμμα στην Ιταλία αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων με 30,92% των ψήφων και 235 έδρες στην κάτω Βουλή, ωστόσο ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα είναι η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς με το 36,98% των ψήφων.

Στις τάξεις της συμμαχίας της δεξιάς, η Λέγκα του Βορρά (συγκεντρώνει το 18,57% των ψήφων) υπό τον Ματέο Σαλβίνι αναμένεται να καταλάβει 117 έδρες, το Φόρτσα Ιτάλια (13,45%) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι 102 και τα Αδέλφια της Ιταλίας (4,25%) 28.

Στην κεντροαριστερά, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) βλέπει το ποσοστό του να υποχωρεί στο 24,40% και θα καταλάβει 107 έδρες στην επόμενη ιταλική κάτω Βουλή, ενώ το αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι περιορίζεται στο 3,55% των ψήφων και δεν θα ξεπεράσει τις 15 έδρες στο σώμα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα περάσει άσχημη νύχτα», πανηγύρισε το βράδυ της Κυριακής μέσω Twitter η πρόεδρος του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, η Μαρίν Λεπέν, η οποία συνδέεται με τη Λέγκα του Σαλβίνι.