Τα Ίμια ήταν πάντοτε "γκρίζα ζώνη", δηλώνει ο Θ. Πάγκαλος - Free Sunday
Τα Ίμια ήταν πάντοτε "γκρίζα ζώνη", δηλώνει ο Θ. Πάγκαλος

Τα Ίμια ήταν πάντοτε "γκρίζα ζώνη", δηλώνει ο Θ. Πάγκαλος

 

«Στη συμφωνία περιλαμβάνεται η επιστροφή στο status quo ante, στο υφιστάμενο πραγματικό καθεστώς, το οποίο και οι δύο χώρες είχαν αποδεχθεί, εν τη πράξει. Το οποίο ήταν, ότι επί των Ιμίων υπήρχε κοπάδι που ανήκε σε Καλύμνιο, ο οποίος πήγαινε και συντηρούσε τα ζώα του, τα πότιζε και τα έτρεφε, και ότι γύρω από τα Ίμια ψάρευαν παράκτιοι αλιείς από την Κάλυμνο», είπε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Πάγκαλος, απαντώντας σε ερωτηση στον Real FM για τη συμφωνία του 1996

Στην κριτική ότι εκείνη τη νύχτα έγιναν γκρίζα ζώνη τα Ίμια, ο ίδιος απάντησε: «Όχι, γκρίζα ζώνη ήταν πάντα τα Ίμια, διότι η Τουρκία δεν είχε ποτέ δεχθεί ότι μας παρεδόθησαν από την Ιταλία».

 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διμερείς σχέσεις σήμερα, ο κ.Πάγκαλος, εξέφρασε την άποψη «ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω κλιμάκωση, τα πράγματα είναι ήδη αρκετά άσχημα, μπορεί να περιμένει κανείς από τους Τούρκους το χειρότερο δυνατό», ενώ  απαντώντας στο ερώτημα ποιο μπορεί να είναι το χειρότερο δυνατό, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε «η έναρξη εχθροπραξιών. Έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων ή διεξαγωγή πολεμικών επεισοδίων. Τον Ερντογάν τον έχω ικανό για όλα».