H κυβέρνηση ζητά παράταση του μνημονίου, σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο" - Free Sunday
H κυβέρνηση ζητά παράταση του μνημονίου, σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο"

H κυβέρνηση ζητά παράταση του μνημονίου, σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο"

 

Παράταση του Προγράμματος που λήγει το Καλοκαίρι σχεδιάζει να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το αίτημα για παράταση συσχετιζεται με το ενδεχόμενο να έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα και ως εκ τούτου να μην έχουν εκταμιευθεί τα χρήματα από την υπολειπόμενη δόση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα την τεχνική παράταση του προγράμματος της Ελλάδας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) πέραν του Αυγούστου του 2018 εξετάζουν ήδη κυβέρνηση και θεσμοί καθώς οι 85 ημέρες που απομένουν έως τα τέλη Μαΐου δείχνουν εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα για να προσδιορισθούν εγκαίρως από την κυβέρνηση και τους θεσμούς οι λύσεις που απαιτούνται, ώστε έως το τέλος Ιουνίου να έχουν υλοποιηθεί πλήρως και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.

Επικαλούμενη ασφαλείς πληροφορίες η εφημερίδα αναφέρει ότι το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς έχουν ήδη συνομολογήσει ότι η τέταρτη αξιολόγηση δεν θα έχει κλείσει έως τις 21 Ιουνίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία, ενώ και ο πρωθυπουργός έχει διερευνήσει την εναλλακτική τεχνικής παράτασης του μνημονίου σε επαφές του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

Η τετράμηνη τεχνική παράταση δίνει διέξοδο στην κυβέρνηση και τους δανειστές, αφενός να μην υιοθετηθεί προληπτική γραμμή στήριξης (για την οποία απαιτείται νέα έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων) και αφετέρου η χώρα να παραμένει σε πρόγραμμα, γεγονός που θα σημαίνει πως δεν θα χάσει τα αδιάθετα χρήματα του ESM και θα παραμείνει το waiver για τις ελληνικές τράπεζες.

Η τοποθέτηση νέων μόνιμων γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών στα υπουργεία, η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών και ο νέος ΕΝΦΙΑ, οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια, η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, η οριζόντια ανασκόπηση των Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς και ζητήματα σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας εκτιμάται πως θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο από αυτόν που αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Έτσι, προκειμένου να μη δραματοποιηθεί η κατάσταση, εάν η αξιολόγηση καθυστερήσει, και κυρίως προκειμένου να μη δοθεί καμία αφορμή στις αγορές να θεωρήσουν πως τα διαθέσιμα χρήματα του ESM δεν θα δοθούν στην Ελλάδα, εξετάζεται να παρασχεθεί τετράμηνη παράταση στο πρόγραμμα (δανειακή σύμβαση) έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Δεκεμβρίου του 2014 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης είχε ζητήσει και είχε λάβει τη δίμηνη τεχνική παράταση του δεύτερου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Στις 27 Φεβρουαρίου 2015 το διοικητικό συμβούλιο του EFSF είχε επεκτείνει περαιτέρω τη δανειακή σύμβαση κατά τέσσερις μήνες, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015, ώστε να παραμείνουν διαθέσιμα τα χρήματα για την Ελλάδα.

Η λογική να κλείσει η αξιολόγηση έως τον Ιούνιο εδράζεται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα της Ελλάδος με τον ESM λήγει στις 20 Αυγούστου και έως τότε θα είναι διαθέσιμα τα 37,1 δισ. ευρώ από τα εναπομείναντα χρήματα του δανείου των 86 δισ. ευρώ. Εάν το Eurogroup της 21ης Ιουνίου δεν δώσει το «πράσινο φως», τότε δεν θα υπάρξει χρόνος -εν μέσω θέρους- ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες (εγκρίσεις εθνικών κοινοβουλίων) για τη χορήγηση των χρημάτων αυτών.

GFileleftherosB