Προεκλογικά σωσίβια στους συμβασιούχους "της" αναζητά η κυβέρνηση - Free Sunday
Προεκλογικά σωσίβια στους συμβασιούχους  "της" αναζητά η κυβέρνηση

Προεκλογικά σωσίβια στους συμβασιούχους "της" αναζητά η κυβέρνηση

Tροπολογία με την οποία καταργούνται επί της ουσίας οι δικλίδες ασφαλείας που έθετε το διάταγμα Παυλόπουλου έναντι των μονιμοποιήσεων από το παράθυρο, κατέθεσε χθες στη βουλή το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Συγκεκριμένα, μέσω της τροπολογίας, καταργείται η τρίμηνη παύση μεταξύ συμβάσεων ορισμένου χρόνου, καθώς και το ανώτατο όριο των 24 μηνών, ως συνολική διάρκεια απασχόλησης συμβασιούχων. «Για τις συμβάσεις εργασίας ΙΔΟΧ που συνάπτονται κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας πρόσληψης, η οποία διενεργείται ή εποπτεύεται από το ΑΣΕΠ, το ανώτατο χρονικό διάστημα (συνολική διάρκεια διαδοχικών συμβάσεων έως 24 μήνες) εκκινεί από την ημερομηνία κατάρτισης της οικείας σύμβασης, ανεξαρτήτως αν προϋφίσταται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών μηνών έννομη σχέση μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζομένου με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με αντικείμενο τα ίδια ή παρεμφερή καθήκοντα», αναφέρεται στη συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Στη δεύτερη παράγραφο της τροπολογίας προβλέπεται ότι ο χρόνος εργασίας για τις συμβάσεις που έχουν χαρακτηριστεί με απόφαση του ΣτΕ γνήσιες συμβάσεις έργου ή μίσθωσης έργου ή παροχής υπηρεσιών δεν προσμετράται στο ανώτατο χρονικό διάστημα των 24 μηνών.

Η συγκεκριμένη τροπολογία καλύπτει τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των νοσοκομείων αλλά ισχύει για όλες τις προκηρύξεις διαγωνισμών για συμβάσεις ορισμένου χρόνου που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Μάλιστα, η ισχύς της άρχεται αναδρομικά από 1ης/11/2016, προκειμένου να συμπεριληφθούν σε αυτήν οι προσληφθέντες κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι οποίοι σήμερα είναι κοντά στο ανώτατο όριο των 24 μηνών.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι η επίμαχη ρύθμιση δεν αφορά ανανέωση συμβάσεων και διαβεβαίωναν ότι «δεν καταστρατηγείται το 24μηνο» και έλεγαν ότι η τροπολογία ήταν αναγκαία, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διάφοροι διαγωνισμοί που αφορούν προσλήψεις ορισμένου χρόνου και ζητούμενο είναι να μην υπάρξουν εμπλοκές, όπως έγινε προσφάτως με τη μη έγκριση ενταλμάτων πληρωμής συμβασιούχων στην καθαριότητα από κάποιους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου.