Μήπως υπάρχει κάτι που έγινε στη Γενεύη και πρέπει να το μάθουμε; - Free Sunday
Μήπως υπάρχει κάτι που έγινε στη Γενεύη και πρέπει να το μάθουμε;

Μήπως υπάρχει κάτι που έγινε στη Γενεύη και πρέπει να το μάθουμε;

«Ένεκα της δικής σας παρέμβασης, κατορθώσαμε να αποφύγουμε καταστροφικές και επικίνδυνες εξελίξεις»

Με αυτή τη φράση, ο πρόεδρος των αποδήμων Κυπρίων στην Ευρώπη, Ευαγόρας Μαυρομάτης συνεχάρη τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για τη στάση του στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ήταν μία στάση, η οποία επικρίθηκε από πολλές μεριές και όχι μόνο από τους Τούρκους.

Ποια ήταν, όμως, η παρέμβαση του κ.Κοτζιά στη Γενεύη;

Ας την δούμε όπως την εξήγησε ο ίδιος στο Euronews:

«Μόλις φθάνουμε την Πέμπτη, λαμβάνουμε από τον ΟΗΕ και ένα κείμενο ως προς το είδος των πολιτικών διαβουλεύσεων για την Παρασκευή. Και ξαφνικά έρχονται και μας λένε την Παρασκευή ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτικές διαβουλεύσεις και ότι θα κάνουμε διαβουλεύσεις με τεχνικές ομάδες. Τους απαντήσαμε εμείς ότι για να συνεδριάσουν οι τεχνικές ομάδες πρέπει οι πολιτικές ηγεσίες να έχουμε συμφωνήσει για το πώς θα δουλέψουν αυτές οι ομάδες, με τι περιεχόμενο, με τι ερωτήματα και με ποιο σκοπό. Εκεί ξαφνικά ο κύριος Τσαβούσογλου απάντησε -δεν κατάλαβα καλά- ότι είχε κανονίσει να φύγει. Του είπαμε να μην αποχωρήσει την Παρασκευή, αλλά να καθίσει να συζητήσουμε για δυο-τρεις ώρες βάσει του προγραμματισμού που είχαμε. Έφυγε.»

Αν η περιγραφή είναι ακριβής, και προφανώς είναι διότι ο κ.Κοτζιάς μιλά για όσα έκανε ο ίδιος, ο κ.Κοτζιάς δηλώνει πρόθυμος να συζητήσει, «οι άλλοι φεύγουν».

Μια ερμηνεία για τη διακοπή των συνομιλιών δόθηκε σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου τα οποία ετέθησαν υπόψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Ας το δούμε, όπως το μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τη Νέα Υόρκη:

«Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι ο κ. Γκουτέρες «ήταν τόσο ενοχλημένος, που αρνείται να καθίσει στο ίδιο δωμάτιο με τον Έλληνα υπουργό στο εγγύς μέλλον», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, Φερχάν Χακ, τόνισε ότι αυτό «δεν είναι ακριβές» και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να δηλώσω ότι ο γγ ασχολήθηκε και θα συνεχίζει να ασχολείται με όλες τις διάφορες πλευρές σε σχέση μ' αυτό. Έχετε δει όσα δήλωσε ο γγ την περασμένη εβδομάδα κι απλά θα σας παραπέμψω στο κείμενο των όσων είπε».

Ουσιαστικά βέβαια, ο κ.Χακ δε διέψευσε τα δημοσιεύματα. Η μόνη λογική διάψευση θα ήταν η προσωπική αναφορά στον Έλληνα υπουργό.

Δεν την έκανε και δεν είπε ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας να εκπροσωπείται από όποιον θέλει, διότι όπως άλλωστε είπε ο κ.Τσίπρας, σε γραπτή δήλωση «ο υπουργός Εξωτερικών υλοποιεί με επιτυχία, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, τη στρατηγική που έχει αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση».

Ούτε ακολούθησε το παράδειγμα του κ.Αναστασιάδη, που διέψευσε ονομαστικά τις φήμες.

«Δεν θα σχολιάσω ανυπόστατα κουτσομπολιά. Ουδεμία επί στιγμή παρεξήγηση μεταξύ εμού και του κ. Κοτζιά».

Από ό,τι προκύπτει τα πράγματα δεν έγιναν όπως τα ήθελε ο κ.Κοτζιάς, αλλά αυτοί που «και ξαφνικά έρχονται και μας λένε την Παρασκευή ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτικές διαβουλεύσεις», τους οποίους όμως ο Έλληνας υπουργός δεν κατονομάζει.

Κι αφού λοιπόν δεν πέρασε η άποψη Κοτζιά και αφού ο Έλληνας υπουργός ήθελε συνέχιση των συζητήσεων και αφού δεν ήλθε σε αντιπαράθεση με κανέναν, τι είναι αυτό που ξέρει ο κ.Μαυρομάτης και τον συγχαίρει;

Μήπως να το μαθαίναμε κι εμείς;

ΥΓ: Συγχαρητήρια επιστολή του κ.Μαυρομάτη στον κ.Αναστασιάδη, δεν βρήκα