Ανάσες από τον Γκρούεφσκι περιμένει ο συνασπισμός Τσίπρα-Καμμένου - Free Sunday
Ανάσες από τον Γκρούεφσκι περιμένει ο συνασπισμός Τσίπρα-Καμμένου

Ανάσες από τον Γκρούεφσκι περιμένει ο συνασπισμός Τσίπρα-Καμμένου

 

Στα χέρια του Νίκολας Γκρούεφσκι βρίσκεται η τύχη του κυβερνητικού συνασπισμού στην Αθήνα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να πληγεί η συνοχή του εξαιτίας της υπόθεσης με το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ο κ. Γκρούεφσκι έχει αναδείξει σε μείζον πολιτικό ζήτημα για τη χώρα την παραμονή στην εξουσία του κυβερνητικού συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών με τους Αλβανούς, καθώς με αφορμή τον νόμο με τον οποίο η αλβανική χαρακτηρίζεται επίσημη γλώσσα του κράτους, κατηγορεί τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ ότι έχει παραδώσει τη χώρα στα Τίρανα και θέτει ως στόχο την ανατροπή του.

Ουσιαστικά, ο κ. Γκρούεφσκι και η αξιωματική αντιπολίτευση, το VMRO, στελέχη του οποίου ήδη χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση Ζάεφ «χούντα», προσπαθούν να πλήξουν τον κυβερνητικό συνασπισμό με θεσμικό μοχλό τον προερχόμενο από το κόμμα, Πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος ανέπεμψε μία φορά τον νόμο για τη γλώσσα και όταν ξαναψηφίστηκε από τη Βουλή, την Τετάρτη 14 Μαρτίου, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να τον υπογράψει.

Για τον κ. Ζάεφ, η λύση θα ήταν η αποπομπή του κ. Ιβάνοφ, η οποία όμως είναι αδύνατη, καθώς απαιτεί πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, δηλαδή θετική ψήφο των 80 από τους 120 βουλευτές, ενώ ο νόμος για τη γλώσσα πέρασε με 64 ψήφους.

 

Οι ρωσικές αντιδράσεις

Αν ο κ. Γκρούεφσκι επιτύχει στον σχεδιασμό του, η λύση στο θέμα του ονόματος θα απομακρυνθεί σοβαρά, γεγονός που θα προσφέρει στον κ. Τσίπρα ανακούφιση και χρονικά περιθώρια, εφόσον βέβαια πείσει ότι επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος.

To ζήτημα για τον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ είναι ότι ουσιαστικά στερείται συμμάχων και συνομιλητών στο εξωτερικό, πλην της Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στις 22 Φεβρουαρίου από το Βελιγράδι εξέφρασε την αγανάκτησή του για το ότι ο Αλβανός πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ έβαλε στο γραφείο του τον αλβανικό θυρεό με τον αετό.

Όμως, πέρα από το θέμα της γλώσσας, ενδεχόμενο ανατροπής του κ. Ζάεφ, ή πολιτικής αναταραχής στα Σκόπια, θα θέσει σε αμφισβήτηση τη στρατηγική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, η οποία ενοχλεί ιδιαίτερα τη Μόσχα.

«Δυστυχώς, ένα νοσηρό περιβάλλον διαμορφώνεται από τις προσπάθειες μερικών μελών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. να ενισχύσουν την αντιπαράθεση, να διευρύνουν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία στα ανατολικά χωρίς να παίρνουν υπόψη τους τη γνώμη του λαού, όπως το έκαναν στο Μαυροβούνιο. Και τώρα στη Μακεδονία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη» είχε πει την ίδια μέρα ο κ. Λαβρόφ, αμφισβητώντας την πολιτική νομιμοποίηση της επιλογής για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

 

Η Σόφια πιέζει για περισσότερη Ε.Ε. και ΝΑΤΟ στα Δ. Βαλκάνια

Ως απάντηση στη θέση του κ. Λαβρόφ, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα πρότεινε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή και νατοϊκή εμπλοκή. «Υπάρχει ξένη επιρροή, αλλά αυτό είναι δικό μας σφάλμα, δεν είμαστε επαρκώς παρόντες και δεσμευμένοι στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων» είπε μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κ. Ζαχαρίεβα, η οποία πρόσθεσε με σαφή αναφορά στη Ρωσία: «Αν δεν είμαστε εμείς εκεί, τότε κάποιος άλλος, που δεν είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας ή του ΝΑΤΟ, είναι παρών και έχει ισχυρή επιρροή».

Την προηγούμενη Δευτέρα 12 Μαρτίου, στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο Βουκουρέστι, «οι τρεις χώρες επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους να εκτιμήσουν την επιτευξιμότητα ενός περιφερειακού ενεργειακού κέντρου, το οποίο θα συνεισφέρει στην ασφάλεια της προμήθειας και της διαφοροποίησης των διαδρόμων και των πηγών φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Ευρώπη».

Στην απόφαση, μάλιστα, γίνεται σαφής αναφορά στην πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η οποία, όπως έχει πει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, θα περιορίσει την αποκλειστική εξάρτηση της ΝΑ Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Θα προωθήσουμε τη σύγκλιση της ανάπτυξης των υποδομών αερίου στην περιοχή, η οποία θα στηρίζεται σε ένα διαφοροποιημένο εύρος πηγών, είτε είναι το ελληνικό LNG, είτε ο νότιος διάδρομος αερίου, είτε τα αποθέματα στη Μαύρη Θάλασσα» αναφέρεται στην απόφαση.

 

Η μέθοδος Κοτζιά προκαλεί δυσφορία στον Ζάεφ

Όμως η επίσκεψη που θα κάνει την επόμενη εβδομάδα στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, για να μεταφέρει το πλαίσιο συμφωνίας που προτείνει η Αθήνα, δοκιμάζει τις εσωτερικές πολιτικές αντοχές της άλλης πλευράς, κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο θέτει το ζήτημα ο Έλληνας υπουργός.

«Η συμφωνία των δύο πλευρών, ανάμεσα σ’ εμένα και τον κ. Τσίπρα, τον κ. Κοτζιά και τον κ. Ντιμιτρόφ, είναι ότι κάθε έγγραφο, απ’ όποια πλευρά κι αν προέρχεται, αξίζει να εξεταστεί. Αυτό που είναι σημαντικό είναι αυτό που προτείνεται από τον μεσολαβητή, επειδή τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και οι δύο πλευρές χρειάζονται να επιβεβαιωθεί η διαδικασία με ψήφισμα του ΟΗΕ» σχολίασε ο κ. Ζάεφ στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση της προηγούμενης Τρίτης, στα Σκόπια, με τον Αμερικανό υφυπουργό για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις Γουές Μίτσελ.

Αλλά και ο κ. Μίτσελ έδωσε μια διπλή διευκρίνιση, από τη μια προς τον κ. Ζάεφ, ότι η δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ δεν συναρτάται με συγκεκριμένες ημερομηνίες, και από την άλλη προς την Αθήνα, ότι η Ουάσινγκτον ενθαρρύνει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, αλλά δεν θα παρέμβει στη διαδικασία της λύσης.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης που γνωρίζει καλά το θέμα εξέφρασε την άποψη ότι η Ουάσινγκτον δεν ήταν αυτή που επέσπευσε το θέμα της λύσης για τη διευκόλυνση της ένταξης. «Προσπαθούμε να το κάνουμε, αν είναι εύκολο» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπενθύμισε ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε ενοχληθεί δημοσίως που η Αθήνα μπλόκαρε την ένταξη το 2008, τότε «που οι ΗΠΑ είχαν Πρόεδρο στον οποίο άρεσε το ΝΑΤΟ».

Θα τεθεί ξανά το θέμα της «οριστικής λύσης»;

Στην Αθήνα ο κ. Μίτσελ δεν συναντήθηκε ούτε με Πρόεδρο ούτε με πρωθυπουργό αλλά είδε τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, με τους οποίους, όπως είχε προαναγγείλει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επρόκειτο να συζητήσει «την εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών στρατηγικών δεσμών και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, της έρευνας, του εμπορίου και των επενδύσεων». Αν αυτό επιβεβαιώθηκε, για το θέμα του ονόματος δεν συζήτησαν.

Πολιτικοί κύκλοι, πάντως, υπενθύμιζαν ότι η προϋπόθεση για λύση στο όνομα πριν από την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ετέθη από την Ελλάδα το 2008 και έγινε αποδεκτή από τους εταίρους, αν και αποτελούσε παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας, που προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα θέσει εμπόδια στην ένταξη των Σκοπίων με την προσωρινή ονομασία στους διεθνείς οργανισμούς. Δεν υπήρξε ελληνικό βέτο, έλεγαν, διότι το θέμα απεσύρθη εξαιτίας της αντίθεσης της Αθήνας. Άρα, για να ισχύσει και στη σύνοδο του καλοκαιριού, πρέπει η Ελλάδα να θέσει εκ νέου το ζήτημα. «Θα το θέσει;» έλεγαν.

Άλλωστε, πρόσθεταν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει θέσει επισήμως στην ατζέντα την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., οπότε μπορεί η λύση στο όνομα να διασυνδεθεί με αυτό.