Νέος κύκλος επαφών για λύση στο όνομα σήμερα στα Σκόπια - Free Sunday
Νέος κύκλος επαφών για λύση στο όνομα σήμερα στα Σκόπια

Νέος κύκλος επαφών για λύση στο όνομα σήμερα στα Σκόπια

 Την πρώτη από τις δύο συναντήσεις που είναι προγραμματισμένες να γίνουν εντός Μαρτίου με τον ομόλογο του της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, έχει σήμερα στα Σκόπια ο Υπουργός Εξωτερικώνμ, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος πραγματοποποιεί το ταξίδι που ήταν προγραμματισμένο από τον Φεβρουάριο αλλά αναβαλλόταν διαρκώς,.

Χθες ο κ.Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του παραδέχτηκε πως υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν σκοπός είναι να βρεθεί μία βιώσιμη και αξιοπρεπής λύση για την υπέρβαση της διαφοράς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, η οποία θα περιέχει σαφή διαχωρισμό μεταξύ της χώρας μας, και της περιοχής της ελληνικής Μακεδονίας, τότε αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί», είπε ο κ.Ντιμιτρόφ ο οποίος προσέθεσε ότι περιμένει με ανυπομονησία την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στα Σκόπια.

Οι προσπάθειες για λύση έχουν προκαλέσει την αντόιδραση της Μόσχας, όπως προκύπτει από ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών στην οποία απευθύνεται προειδοποίηση προς την κυβέρνηση της πΓΔΜ, για «τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν» από την ενδεχόμενη είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Στην ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε μετά από τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της χώρας με τον πρεσβευτή της πΓΔΜ στη Μόσχα, αναφέρεται «οι δύο πλευρές συζήτησαν τις θέσεις τους για την κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων» και η ρωσική πλευρά εξέφρασε την θέση της πως «τα σχέδια εισόδου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ενδεχομένως να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις».

Η επόμενη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών πΓΔΜ και Ελλάδας, θα γίνει στη Βιέννη στις 30 Μαρτίου παρουσία τους μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.