Διεθνές κίνημα κατά της έκδοσης της Ρωσίδας πληροφοριοδότριας από την Ελλάδα στη Μάλτα - Free Sunday
Διεθνές κίνημα κατά της έκδοσης της Ρωσίδας πληροφοριοδότριας από την Ελλάδα στη Μάλτα

Διεθνές κίνημα κατά της έκδοσης της Ρωσίδας πληροφοριοδότριας από την Ελλάδα στη Μάλτα

 

Δυσανάλογες με τον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή της, αν εκδοθεί στην Μάλτα, χαρακτηρίζει ο Έλληνας συνήγορος της εκζητούμενης, από την Βαλέτα, Μαρία Εφίμοβα, Αλέξανδρος Παπαστεργιόπουλος, τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει η εντολέας του από τις αρχές της Μάλτας και τις οποίες θα εξετάσει το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

Η κυρία Εφίμοβα, η οποία είχε αποτελέσει τη βασική πηγή πληροφόρησης της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίσια, που δολοφονήθηκε ενώ ερευνούσε οικονομικό σκάνδαλο με πολιτικά πρόσωπα, παραδόθηκε τη νύχτα της Κυριακής στο αστυνομικό τμήμα Συντάγματος και κρατείται στις γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.

Κοινή δήλωση κατά της έκδοσης της κυρίας Εφίμοβα, έκαναν 36 ευρωβουλευτές και οι τρεις γιοι της δολοφονημένης δημοσιογράφου ενώ η εκ Πορτογαλίας ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Αννα Γκόμεζ, η οποία έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Σας ζητώ να διασφαλίσετε ότι οι ελληνικές αρχές θα παράσχουν ασφάλεια και προστασία στη Μαρία Εφίμοβα και την οικογένειά της, καθώς και να αποτρέψετε τις προσπάθειες επιστροφής της στη Μάλτα», αναφέρει η κυρία Γκόμεζ.

Η 36χρονη Ρωσίδα κατηγορείται για υπεξαίρεση 5.400 ευρώ από την τράπεζα Pilatus Bank στην οποία εργαζόταν και συκοφαντική δυσφήμηση δύο αστυνομικών, τους οποίους είχε καταγγείλει για κακομεταχείριση. Και οι δύο κατηγορίες συνδέονται με τα στοιχεία, που είχε αποκαλύψει στην δολοφονημένη δημοσιογράφο, σύμφωνα με τα οποία η τράπεζά της διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Ergant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ.

Η Εφίμοβα κατήγγειλε ότι δεν πληρώθηκε για το διάστημα που εργάστηκε και ως η τράπεζα την κατηγόρησε ότι είχε προχωρήσει στην αγορά για την ίδια και την οικογένειά της αεροπορικών εισιτηρίων αξίας 5.400 ευρώ, δίχως τη συγκατάθεση των προϊσταμένων της.

Στις 10 Αυγούστου 2016, ανακρίθηκε για την υπόθεση από δύο επιθεωρητές της αστυνομίας της Μάλτας, τους οποίους δύο εβδομάδες αργότερα κατήγγειλε για κακομεταχείριση αλλά η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων που ερεύνησε το θέμα, τις έκρινε ως αβάσιμες.

Ένα χρόνοι αργότρα, τον Σεπτέμβριο του 2017 και μαζί με την οικογένειά της κατέφυγε στην Κρήτη, όπου κατέθεσε αίτημα για άδεια παραμονής.

Την προηγούμενη Κυριακή, η κυρία Εφίμοβα μετέβη στην Αθήνα, όπου ψήφισε για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές στη Ρωσία και στη συνέχεια παραδόθηκε στην αστυνομία ζητώντας προστασία, επειδή, όπως υποστηρίζει, η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο και άγνωστοι έχουν απειλήσει και συγγενείς της στη Ρωσία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την Κυριακή συνελήφθη στις ΗΠΑ, ο 38χρονος Ιρανός επικεφαλής της Pilatus Bank, Αλί Σαντρ Χασεμί Νεχάντ, ο οποίος κατηγορείται ότι χρηματοδότησε σχέδιο οικιστικής ανάπτυξης για την κατασκευή 7.000 κατοικιών στη Βενεζουέλα, παραβιάζοντας τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, καθώς η χρηματοδότηση έγινε μέσω οικογενειακής εταιρείας με έδρα το Ιράν.

Αν επιστρέψω πίσω, είμαι νεκρή, είχε πρι η κυρία Εφίμοβα, στους Sunday Times, όταν διέφυγε απο τη Μάλτα.

Η γραπτή δήλωση του κ.Παπαστεργιόπουλου έχει ως εξής:

«Οι κατηγορίες που αποδίδονται στην εντολέα μου είναι δυσανάλογες σε σχέση με το διακύβευμα του ενδεχόμενου κινδύνου ζωής που διατρέχει σε περίπτωση εκτέλεσης των επίμαχων ενταλμάτων και παράδοσής της στις μαλτέζικες αρχές. Κατά την κρίση μου, είναι προφανής η πολιτική σκοπιμότητα που υποκινεί τις δύο αυτές διώξεις, δεδομένου του ρόλου-κλειδί που είχε στην αποκάλυψη φαινομένων εκτεταμένης διαφθοράς στη Μάλτα».