Μητσοτάκης: Η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή - Free Sunday
Μητσοτάκης: Η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή

Μητσοτάκης: Η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή

«Συμπεριφορές όπως αυτή της Τουρκίας στο Αιγαίο, η σύλληψη των δύο στρατιωτικών, αλλά και η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», τόνισε ο  ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εξερχόμενος της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα, επιδιώκει να έχει μια ουσιαστική και παραγωγική σχέση με την Τουρκία. Το ερώτημα είναι πια εάν η Τουρκία μπορεί να ανταποκριθεί. Δυστυχώς, η συμπεριφορά της Τουρκίας, σε όλα τα επίπεδα απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, δεν συμμορφώνεται με τους βασικούς κανόνες καλής γειτονίας, που η Τουρκία θα έπρεπε να επιδεικνύει. Ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στη Βάρνα, την επόμενη Δευτέρα, επιβάλλεται ως μία κίνηση καλής θέλησης, η Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, επειδή κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, χωρίς λόγο, εδώ και 20 μέρες», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Απαντώντας σε ερ'ωτηση για θέση του κόμματος του στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων επισημανε ότι «είναι ξεκάθαρη και αποτυπωμένη εδώ και πολλούς μήνες. Ο κ. Τσίπρας δεν επεδίωξε ποτέ να σχηματίσει ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση. Δεν μπορούσε καλά-καλά να πείσει τον κυβερνητικό του εταίρο να έχει την ίδια θέση με αυτόν. Εμείς, από την πρώτη στιγμή, θέσαμε στο επίκεντρο της συζήτησης το θέμα της αλλαγής του Συντάγματος και της απαλοιφής των όποιων αλυτρωτικών διεκδικήσεων από πλευράς Σκοπίων. Είπαμε ξεκάθαρα ότι, αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα πρώτα, δεν έχει κανένα νόημα να προχωρήσουμε στη συνέχεια αυτής της συζήτησης. Θα δούμε πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση. Η δική μας, όμως, θέση -θέλω να ξεκαθαρίσω- ήταν και παραμένει σταθερή και αταλάντευτη».