Αλ. Τσίπρας: Να είμαστε ευθείς προς την τουρκική πλευρά - Free Sunday
Αλ. Τσίπρας: Να είμαστε ευθείς προς την τουρκική πλευρά

Αλ. Τσίπρας: Να είμαστε ευθείς προς την τουρκική πλευρά

 

«Να είμαστε ευθείς προς την τουρκική πλευρά ως προς τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου αλλά και να διατηρήσουμε τις πόρτες του διαλόγου ανοιχτές» τόνισε ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως κατά τη Σύνοδο θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας και ζήτησε να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που υπάρχουν στη διάθεση των χωρών της ΕΕ

Αναφέρθηκε στην ανάγκη για ισχυρή Ευρώπη που θα αποτελέσει έναν ισχυρό «παίχτη» αλλά και θα μπορέσει να ανταπεξέλθει μέσα σε αυτές τις δύσκολες γεωπολιτικές προκλήσεις. «Πιστεύω ότι είμαστε σε κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και χρειάζονται κοινές αποφάσεις, χρειάζεται μια μεταρρυθμισμένη ευρωζώνη» σημείωσε.

Παράλληλα ζήτησε τη στήριξη όλων των χωρών της ΕΕ κατά των πολιτικών καταστρατήγησης από τρίτες χώρες, ζητώντας να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά εργαλεία.

Η δήλωση του Αλ. Τσίπρα:

Πιστεύω ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον. Πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη. Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό και δεσμευτικό κοινωνικό πυλώνα. Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη τραπεζική ένωση, προκειμένου να μας προστατεύει όλους.

Ιδιαίτερα στις μέρες μας, στις οποίες εκτυλίσσονται δύσκολες γεωπολιτικές εξελίξεις, χρειαζόμαστε την ΕΕ να είναι ένας ισχυρός περιφερειακός και διεθνής παράγοντας. Αυτό σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, υποστήριξη σε όλα τα κράτη-μέλη ενάντια σε παραβιάσεις από τρίτες χώρες. Υποθέτω ότι σήμερα θα συζητήσουμε τις υποθέσεις της Τουρκίας και του Salisbury. Πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην υπόθεση Salisbury είστε υπέρ μιας ισχυρότερης αποδοκιμασίας; Η Ελλάδα την τελευταία φορά αντιτάχθηκε.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πιστεύω ότι πρέπει να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, και στο Βρετανικό λαό, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να διερευνήσουμε το ζήτημα περαιτέρω και να λειτουργήσουμε με μεγάλη υπευθυνότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πιστεύω ότι πρέπει να προβληματιζόμαστε με τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά επίσης πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε σαφείς απέναντι στην τουρκική πλευρά, ως προς τις υποχρεώσεις τους. Ιδιαίτερα ως προς την υποχρέωσή τους να σέβονται το διεθνές δίκαιο, αλλά ταυτόχρονα να κρατάμε ανοιχτές τις πόρτες για διάλογο.