Σκληρή γλώσσα με ανοιχτούς διαύλους προς Άγκυρα - Free Sunday
Σκληρή γλώσσα με ανοιχτούς διαύλους προς Άγκυρα

Σκληρή γλώσσα με ανοιχτούς διαύλους προς Άγκυρα

Nα σταματήσει αυτές τις δράσεις και «να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους», σύμφωνα με την κοινοτική και τη διεθνή νομοθεσία κάλεσε την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής στα οποία εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» για τη «συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία» και ζητεί την «ταχεία και θετική επίλυση των θεμάτων αυτών σε διάλογο με τα κράτη-μέλη».

Πάντως παρά τη σκληρή γλώσσα, η σύνοδος κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας τη Δευτέρα, θα γίνει κανονικά με τη συμμετοχή των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και της Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μ. Μπορίσοφ και του προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν καθώς οι Βρυξέλες δεν επιθυμούν να διακοπούν οι δίαυλοι επικποινωνίας με την Άγκυρα.

Στην ατζέντα της συνόδου στη Βάρνα της Βουλγαρίας είναι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το μεταναστευτικό, που έγινε ακριβώς πριν από δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2016 και η Ε.Ε. έχει ήδη δεσμευτεί για την παροχή άλλων 3 δισ. για την αντιμετώπιση των τεράστιων αναγκών που αντιμετωπίζουν τα περίπου 3 εκατομμύρια προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία, με αντάλλαγμα τη μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς το Ανατολικό Αιγαίο.

Οσον αφορά τη δήλωση στήριξης των «27» προς το Ην. Βασίλειο και την καταδίκη της Ρωσίας μετά τα γεγονότα στο Σάλσμπερι, πολλοί ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία για μια πιο σκληρή δήλωση εναντίον της Μόσχας, γεγονός που θα έφερνε τον Ελληνα πρωθυπουργό σε αμήχανη θέση. Η διστακτική στάση που είχε κρατήσει η Αθήνα κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ΥΠΕΞ στην αρχή της εβδομάδας, όπου καταδικάστηκαν οι ρωσικές πράξεις, είχε ενοχλήσει πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.