Ο Κουρουμπλής «ξορκίζει» την απλή αναλογική - Free Sunday
Ο Κουρουμπλής «ξορκίζει» την απλή αναλογική

Ο Κουρουμπλής «ξορκίζει» την απλή αναλογική

Κατά τον κ. Κουρουμπλή, η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ με την απλή αναλογική,ο οποίος, μιλώντας στον Σκάι, υπερασπίστηκε το σύστημα που προτείνει το υπουργείο λέγοντας πως στις 270 έδρες θα υπάρχει απλή αναλογική. Παράλληλα, μίλησε για την ψήφο από το 17ο έτος, λέγοντας πως είναι ώριμες οι συνθήκες να συζητηθεί από το ενδεχόμενο, για μπόνους 30 και όχι 50 εδρών, καθώς και για σπάσιμο της περιφέρειας Β' Αθηνών.

Χαρακτήρισε τον σημερινό εκλογικό νόμο εκτρωματικό και περιγράφοντας την πρόταση του υπουργείου σημείωσε ότι «στην Κομοτηνή η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα. Εκλέγει το τρίτο κόμμα βουλευτή και δεν εκλέγει το δεύτερο κόμμα. Στην Πιερία μπορεί να είναι 4 βουλευτές και όλοι να είναι του πρώτου κόμματος. Δεν υπάρχει δημοκρατική έκφραση».

Πρόσθεσε ότι «εδώ μπορείς να κάνεις το εξής: Να ξεκινήσεις την απλή αναλογική από τον νομό. Άρα, όσοι έχουν ποσοστά, εκλέγουν βουλευτές στο νομό. Πας μετά ενδεχομένως, στην περιφέρεια. Εκεί ό,τι υπόλοιπα έχει ο καθένας, πάλι με αναλογική. Εκ των πραγμάτων μένουν υπόλοιπα. Και μετά, ενδεχομένως, λες: Αν πάρει ένα κόμμα ή ένας συνασπισμός κομμάτων 40% δεν σημαίνει ότι η κοινωνία θέλει να κυβερνήσεις; Άρα σου δίνει και το μπόνους, γύρω στις 30 έδρες. Μιλώ για κόμμα ή για έναν συνασπισμό κομμάτων που θα έχει προγραμματική συμφωνία. Κανονικά πρέπει να πούμε στην κοινωνία σε τι δεσμευόμαστε. Βοηθά το σύστημα αυτό στις προγραμματικές συγκλίσεις. Δεν στέκεται κυβέρνηση που δεν υπάρχει το πρώτο κόμμα. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί χωρίς το πρώτο κόμμα».

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση δεν πάει σε απλή αναλογική, απάντησε ότι δεν θα κυβερνηθεί η χώρα ποτέ. «Όμως αν πάμε σε ένα τέτοιο σύστημα, όπως αυτό που σας περιγράφω και έχεις στις 270 έδρες απλή αναλογική, αυτό δεν είναι απλή αναλογική;» πρόσθεσε.