Τα λιοντάρια των Ιμίων - Free Sunday
Τα λιοντάρια των Ιμίων

Τα λιοντάρια των Ιμίων

Από το τραγικό βράδυ των Ιμίων του 1996, που ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ευχαρίστησε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών γιατί χάρη στην παρέμβαση της αποσοβήθηκε ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος, πέρασαν 21 χρόνια.

Λίγο πριν την πρωθυπουργική δήλωση, οι έλληνες στρατιώτες είχαν εγκαταλείψει το έδαφος των Ιμίων και οι Τούρκοι τις πέτρες της διπλανής βραχονησίδας και αμφότερες οι χώρες συμφώνησαν ότι όλα επιστρέφουν, στην κατάσταση που ήταν λίγες ημέρες πριν. No troops, no flags. Όχι στρατιώτες, όχι σημαίες.

Ποια ήταν η προτεραία κατάσταση, ουδέποτε διευκρινίστηκε, όμως η συμφωνία τηρήθηκε εκατέρωθεν με θρησκευτική ευλάβεια. 

  • Πότε ελληνικό η τουρκικό σκάφος ή άγημα δεν πάτησε το πόδι του στα νησιά, ενώ προηγουμένως σκάφη του ελληνικού πολεμικού ναυτικού έπιαναν στα Ίμια.
  • Ποτέ δε σηκώθηκε σημαία, ούτε ελληνική, ούτε τουρκική, ούτε από δημοσιογράφους, ούτε από δημάρχους. 
Από τότε, ακούμε τις ίδιες φράσεις περί της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά και κάτι παρόμοιους ισχυρισμούς έχουν και οι Τούρκοι.
Όμως η συμφωνία No troops, no flags τηρείται: 
Προχθές ο αρχηγός του τουρκικού στόλου, πήγε, είδε και απήλθε χωρίς να κατέβει από την πυραυλάκατο.
Σήμερα το ίδιο έκανε ο Έλληνας υπουργός άμυνα. Πήγε, πέταξε στεφάνι και απήλθε χωρίς να κατέβει από το ελικόπτερο.  

Πέταξε πάνω από τα Ίμια, το ελικόπτερο του Υπουργού, πέταξε αμέσως μετά κι ένα αντίστοιχο τουρκικό.

Κι επειδή εμάς δεν μας ενδιαφέρει τι κάνουν οι Τούρκοι, το ερώτημα αφορά μόνο τους δικούς μας πολιτικούς: Γιατί όλοι αυτοί που λένε ότι η Ελλάδα έχει κυριαρχία στα Ίμια, δεν κάνουν μία βόλτα στους βράχους;

Οι εύκολοι πατριωτικοί λεονταρισμοί, κερδίζουν ακροατήρια στα καφενεία ανά την επικράτεια, (μπορεί να φέρνουν και καμιά δύο ψήφους) αλλά δεν προασπίζουν το κύρος της χώρας.  

Όταν μια σοβαρή και υπεύθυνη χώρα λέει κάτι, το λέει προς πάσα κατεύθυνση. Οι πολίτες της πρέπει να ξέρουν τι ενδέχεται να κληθούν να υπερασπιστούν, οι εχθροί της τι δεν επιδέχεται αμφισβητήσεως.

Ο αφορισμός «όλα στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρα, διότι ρυθμίζονται από το διεθνές δίκαιο», μπορεί να είναι μία καλή απάντηση, για ερωτήσεις σε τηλεοπτικά πάνελ, αλλά δεν σημαίνει τίποτε. Διότι αν όλα ρυθμίζονταν από το διεθνές δίκαιο, όπως ερμηνεύεται καφενιακά στην Ελλάδα, δεν θα υπήρχε διεθνές δικαστήριο και δεν θα γίνονταν πόλεμοι. Για αυτό άλλωστε η χώρα έχει διπλωματικό σώμα και ένοπλες δυνάμεις. Δεν λύνονται τα διμερή ζητήματα σε διαπραγματεύσεις με Τούρκους διπλωμάτες στα ανά την επικράτεια καφενεία.

Η διαφάνεια είναι απαραίτητη σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου της χώρας, αλλά δεν είναι διαφάνεια να κάνει βόλτα η κάμερα τηλεοπτικού σταθμού σε περιπολικό του πολεμικού ναυτικού. 

Δεν εισηγούμαι ούτε να πάνε στρατιώτες στα Ίμια, ούτε να μην πάνε. Όμως δεν γίνεται στο εσωτερικό της χώρας να ακούμε πατριωτικές κραυγές και στα διεθνή fora να βλέπουμε την πατριωτική στρουθοκάμηλο.

«Δεν είναι η ώρα ούτε για μεγάλες κορόνες και πολλές φορές δεν είναι και οι δημόσιες δηλώσεις ο ενδεδειγμένος τρόπος να αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα», είπε προχθές ο Κ.Μητσοτάκης, αναλαμβάνοντας μία τεράστια δέσμευση: Να μην εκμεταλλευθεί μικροπολιτικά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Φτάνει πια με τα λιοντάρια των Ιμίων!