Στην Οχρίδα ο σημερινός γύρος των συνομιλιών για το όνομα - Free Sunday
Στην Οχρίδα ο σημερινός γύρος των συνομιλιών για το όνομα

Στην Οχρίδα ο σημερινός γύρος των συνομιλιών για το όνομα

Στην πλέον τουριστική και ιστορική πόλη της πΓΔΜ, την Οχρίδα, η οποία τον επόμενο μήνα ξεκινά τις εκδηλώσεις για την χιλιετία της ίδρυσης της Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας με απόφαση του Βασίλειου του Βουλγαροκτόνου το 1019, διεξάγεται σήμερα ο νέος γύρος των συνομιλιών Αθηνας- Σκοπίων για την επίλυση της εκκρεμότητας ως προς το όνομα της γειτονικής χώρας.

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, έφτασε στην πόλη αργά το απόγευμα, χθες Τετάρτη, προερχόμενος από το Βελιγράδι, όπου είχε συνομιλίες με τον Σέρβο ομόλογο του, Ίβιτσα Ντάσιτς.

Οι συνομιλίες μεταξύ του κ. Κοτζιά και του ομολόγου του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ και των δύο αντιπροσωπειών θα αρχίσουν αύριο στις 9.00 το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις 12.00 το μεσημέρι και μετά το πέρας των συνομιλιών οι δύο υπουργοί, θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου στα Σκόπια, η χώρα προτάσσει το όνομα «Upper Macedonia» (Άνω Μακεδονία) εν.ω σε ότι αφορά στη γλώσσα, προτείνεται να λέγεται Μακεδονική με επεξήγηση ότι ανήκει  «σλαβική γλωσσική οικογένεια».

Μετά την Οχρίδα, ο κ.Κοτζιάς θα επισκεφθεί την Πρίστινα, όπου ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, ο οποίος προσφάτως ενεπλάκη σε αντιπαράθεση με την Τουρκία.