Αποστάσεις από την επίθεση πήρε "δια πηγών" ο πρωθυπουργός, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε την επίθεση στη Συρία - Free Sunday
Αποστάσεις από την επίθεση πήρε "δια πηγών" ο πρωθυπουργός, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε την επίθεση στη Συρία

Αποστάσεις από την επίθεση πήρε "δια πηγών" ο πρωθυπουργός, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε την επίθεση στη Συρία

Θέση πλησιέστερη στη Μόσχα πήρε η κυβέρνηση στην Αθήνα με διαρροή "πηγών του Μεγάρου Μαξίμου", ενώ την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του γραφείου τυπου καταδικασε τις επιθέσεις των ΗΠΑ.

«Η επιχείρηση στη Συρία όπως αναμενόταν δεν βοήθησε στην επίλυση της συριακής κρίσης. Δεν είμαστε σήμερα ένα βήμα πιο κοντά σε ένα σημείο ισορροπίας. Η χειρότερη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν οι πολιτικές ηγεσίες είναι να οδηγήσουν τον κόσμο σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο», έλεγαν οι πηγές του Μαξίμου ενώ στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την αντίθεση του στις πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία και κάλεσε τους λαούς της Ευρώπης σε ένα νέο φιλειρηνικό κίνημα για την αποτροπή του πολέμου, που ήδη έχει συμπληρώσει 7 χρόνια στην χώρα.

«Ο ΟΗΕ είναι ο μόνος αρμόδιος να διενεργήσει τις έρευνες και να παραπέμψει τους ενόχους ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων, η οποία συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, το ακριβές κείμενο της ανακοίνωσης του οποίου έχει ως εξής:

Οι πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία μάς βρίσκουν αντίθετους και εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή. Ο ΟΗΕ είναι ο μόνος αρμόδιος να διενεργήσει τις έρευνες και να παραπέμψει τους ενόχους ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων, η οποία συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Ο πόλεμος δεν είναι η λύση για το δράμα του συριακού λαού αλλά θα δημιουργήσει νέα προβλήματα. Μονόδρομος οι διπλωματικές και ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και ο ενεργός ρόλος των διεθνών οργανισμών. Είναι αναγκαία η κινητοποίηση των λαών της Ευρώπης και ένα νέο φιλειρηνικό κίνημα που θα αποτρέψει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Το πρωί ο αναπληρωτής υπουργό Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στον ΣΚΑΙ, είχε αποφύγει να πάρει θέση 

«Η Ελλάδα συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μόνον εφόσον αυτές πηγάζουν από αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος όμως απέφυγε και να καταδικάσει την νυχτερινή επίθεση κάνοντας λόγο για «επανάληψη των περσινών αμερικανικών πληγμάτων, απλά με συμμετοχή της Βρετανίας και της Γαλλίας».
Είμαστε μία «ειρηνική χώρα», είπε, παραπέμποντας και στην ελληνική αποστολή στο Αφγανιστάν, στην οποία δεν υπήρχε συμμετοχή σε συγκρούσεις αλλά στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Ξυδάκης και Παπαδημούλης 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και προκάτοχος του κ.Κατρούγκαλου, Νίκος Ξυδάκης είπε ότι «η κλιμάκωση των επιθέσεων μπορεί να φέρει αποσταθεροποίηση» και χαρακτήρισε την επίθεση «χτύπημα γοήτρου που επιδίωκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ».

Πάντως ο κ.Ξυδάκης πήρε αποστάσεις από τις καταγγελίες για χρήση χημικών λέγοντας ότι «τα στοιχεία που έχουμε για την επίθεση με χημικά όπλα είναι ισχνά, δεν δόθηκε χρόνος στην Ρωσία για να το ελέγξει» ενώ χαρακτήρισε τόσο τη Συρία όσο και το Ιράκ, «διαλυμένη χώρα».

Σε ανάρτηση του στο twitter, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ , Δημήτρης Παπαδημούλης, τάχθηκε κατά των βομβαρδισμών ζητώντας διπλωματικές πρωτοβουλίες:

«Όχι στην πυραυλική επίθεση ΗΠΑ, Μεγ. Βρετανίας, Γαλλίας. Να μπει τώρα τέλος στην επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση, που εγκυμονεί κινδύνους ευρύτερης και ανεξέλεγκτης πολεμικής ανάφλεξης. Ναι σε πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες για εκτόνωση και Ειρήνη στην μαρτυρική Συρία».