Μεταμνημονιακό αναπτυξιακό σχέδιο ως προεκλογικό πρόγραμμα - Free Sunday
Μεταμνημονιακό αναπτυξιακό σχέδιο ως προεκλογικό πρόγραμμα

Μεταμνημονιακό αναπτυξιακό σχέδιο ως προεκλογικό πρόγραμμα

Στα χέρια των εκπροσώπων των θεσμών βρίσκεται το "Αναπτυξιακό Σχέδιο", το οποίο κατά την κυβέρνηση θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη ανασυγκρότησης της μεταμνημονιακής περιόδου και το οποίο θα παρουσιάσει στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού πρώτα ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις των θεσμών, με τους οποίους γίνεται η διαβούλευση.

Κυβερνητικός στόχος είναι το τελικό κείμενο να έχει συμφωνηθεί μέχρι το Ιούλιο και να περιέχει τόσο το μεταμνημονιακό πρόγραμμα την ανάπτυξη και την ελάφρυνση του χρέους

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο περιλαμβάνονται κυρίως ιδέες για δημοσιονομική σταθερότητα, βελτίωση κοινωνικών θεμάτων και νομοθετικές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης ζητημάτων που επηρεάζουν την αναπτυξιακή δραστηριότητα.

Από πλευράς των δανειστών εκφράζεται δυσαρέσκεια για την προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει κάποια από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης στη μεταμνημονιακή περίοδο και έχει καταστεί σαφές ότι πρέπει να υλοποιηθούν όλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα έχει συμπεριλάβει ως παράρτημα στο σχέδιο, ένα πίνακα με τα προαπαιτούμενα που έχουν ψηφιστεί, έχουν ξεκινήσει, αλλά η ολοκλήρωσή τους μετατίθεται για μετά το 2018.

Ανάμεσα σε αυτά είναι:

  • το χρηματιστήριο ενέργειας που θα υλοποιηθεί το 2019 είχε προθεσμία την άνοιξη του 2018.
  • ιδιωτικοποιήσεις,
  • φορολογικά και εργασιακά, η ολοκλήρωση των οποίων μετατίθενται για μετά το 2020.
  • κτηματολόγιο,
  • απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων

Οι δανειστές επιμένουν ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει μέχρι το καλοκαίρι του 2018 να τηρήσει τις δεσμεύσεις της δεν θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Πηγή των δανειστών, που επικαλείται το protothema.gr, φέρεται να σημειώνει ότι δεν έχει συζητηθεί σε βάθος πώς θα λειτουργήσει ο “μεταμνημονιακός μηχανισμός εποπτείας”-κάτι που προβλέπεται από τη δημοσιοποιημένη έκθεση αξιολόγησης του προηγούμενου εξαμήνου.
Κυβερνητικοί κύκλοι αντιμετωπίζουν το “αναπτυξιακό σχέδιο” ως προεκλογική δέσμευση καθώς ισχυρίζονται ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να γνωρίζουν οι πολίτες τις προθέσεις/δεσμεύσεις, της κυβέρνησης προς τους πολίτες της χώρας για τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης και της μετα-μνημονιακής περιόδου.