Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά στο απρόβλεπτο μέλλον της - Free Sunday
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά στο απρόβλεπτο μέλλον της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά στο απρόβλεπτο μέλλον της

Άτυπη Σύνοδος των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιείται σήμερα στη Μάλτα, στη σκιά των τεταμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ μετά την εκλογή Τραμπ.

Το πρόγραμμα της συνόδου έχει ως εξής:
 • 09:00-09:40 Άφιξη Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων
 • 10:00-12:30 1η συνεδρία εργασιών
 • 12:45-13:00 Οικογενειακή φωτογραφία
 • 13:45-15:30 Ανεπίσημο γεύμα
 • 16:00-17:00 Συνεντεύξεις Τύπου
 • 17:15-19:15 2η συνεδρία εργασιών

Η κρίση στη Λιβυη και η μετανάστευση 

Στη διάρκεια της πρωϊνής συνεδρίασης, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εστιάσουν στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών στον "δρόμο" της Κεντρικής Μεσογείου και της Λιβύης και, ενόψει της επερχόμενης άνοιξης, αναμένεται να συμφωνήσουν στη λήψη σειράς άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων ανθρώπινων ζωών, και να σωθούν ζωές.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε αναφορά του στην ιστοσελίδα της Συνόδου της Μάλτας, "Ο κύριος στόχος μας στη Σύνοδο της Μάλτας είναι η ανακοπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών από την Λιβύη στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι θάνατοι ανθρώπων στις ερήμους και τις θάλασσες. Είναι επίσης, ο μόνος τρόπος να ελεγχθεί η μετανάστευση στην Ευρώπη."

"Μετά τις συνομιλίες μου με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, στην Ρώμη (την 1η Φεβρουαρίου) και σήμερα (2 Φεβρουαρίου) με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, για τις διμερείς σχέσεις Ιταλίας-Λιβύης, μπορώ να πω ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Είχα επίσης, συναντήσεις με άλλους ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ολάντ την 1η Φεβρουαρίου και της καγκελαρίου Μέρκελ στις 2 Φεβρουαρίου, για τις διμερείς σχέσεις και την συνεργασία Ιταλίας-Λιβύης και συμφωνήσαμε στην ανάγκη υποστήριξης της Ιταλίας, ιδιαίτερα με το Μνημόνιο Κατανόησης το οποίο αναμένεται να υπογραφεί στην Ρώμη. Η Ευρώπη πρέπει και θα συνδράμει την Ιταλία, στον επιμερισμό της ευθύνης", προσθέτει ο κ. Τουσκ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επικεντρωθούν ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα αναβάθμισης της συνεργασίας τους με τις αρχές της Λιβύης, τονίζοντας την υποστήριξη της ΕΕ στην κυβέρνηση της χώρας, και σχεδιάζοντας την βοήθεια της ΕΕ προς τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, καθώς και στους διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη.

Οι προτεραιότητες θα περιλαμβάνουν:
 • Εκπαίδευση, εξοπλισμό και υποστήριξη της Λιβυκής Ακτοφυλακής
 • Αυξημένες προσπάθειες προκειμένου να διαλυθεί η επιχείρηση λαθρεμπορίου ανθρώπινων ζωών, με ευθύνη της Λιβύης και σχετικών διεθνών εταίρων
 • Βελτίωση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης των τοπικών κοινοτήτων στη Λιβύη
 • Πρόσκληση για αύξηση του βαθμού συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) στα εξής πεδία:
 • Εξασφάλιση επαρκών δυνατοτήτων και συνθηκών στη Λιβύη για υποδοχή μεταναστών
 • Ενίσχυση ενημερωτικών εκστρατειών (ενημερωτικές καμπάνιες) για το μεταναστευτικό και
 • Εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων οικειοθελούς επιστροφής.

Οι ηγέτες θα επισημάνουν την αναγκαιότητα αρωγής, ώστε να μειωθεί η πίεση στα σύνορα της Λιβύης, ενισχύοντας την δυνατότητα συνοριακής διαχείρισης εκ μέρους της Λιβύης, και σε συνεργασία με γειτονικά κράτη.

Το μέλλον της ΕΕ 


Οι συζητήσεις στη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης αναμένεται να επικεντρωθούν στο μέλλον της ΕΕ με 27 κράτη-μέλη, συζητήσεις που ξεκίνησαν αμέσως μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και συνεχίστηκαν στη Μπρατισλάβα.

Στην επιστολή που αφορούσε το μέλλον της Ευρώπης και την οποία είχε αποστείλει στους ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2017 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επισήμαινε τρεις μείζονες κινδύνους για τη σταθερότητα στην Ευρώπη, οι οποίοι "καθιστούν το μέλλον της ΕΕ απρόβλεπτο" και συγκεκριμένα:.

 •  η όλο και πιο διεκδικητική Κίνα,
 • η επιθετική πολιτική της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία και τους γείτονές της, στους πολέμους, την τρομοκρατία και την αναρχία στη Μέση Ανατολή και την Αφρική (με το ριζοσπαστικό Ισλάμ να διαδραματίζει μείζονα ρόλο) και
 • οι ανησυχητικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ

 Αναφερόμενος στους κινδύνους, ο κ. Τούσκ έκανε επίσης λόγο, για την "άνοδο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας στην ΕΕ" καθώς και για την "μείωση της πίστης στην πολιτική ολοκλήρωση, την υποβολή που ασκούν τα λαϊκιστικά επιχειρήματα και την αμφισβήτηση των θεμελιακών αξιών της φιλελεύθερης δημοκρατίας."

Καλώντας τους ηγέτες της ΕΕ να μείνουν ενωμένοι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε χαρακτηριστικά: "Στη Ρώμη πρέπει να επαναλάβουμε μετ' επιτάσεως τις δύο βασικές, αλλά λησμονημένες αλήθειες:

 1. ενωθήκαμε για να αποφύγουμε άλλη μια ιστορική καταστροφή και
 2. η εποχή της Ευρωπαϊκής ενοποίησης υπήρξε η καλύτερη εποχή ολόκληρης της μακραίωνης ιστορίας της Ευρώπης.

Πρέπει να καταστεί "κρυστάλλινα" καθαρό ότι η αποσύνθεση της ΕΕ δεν θα οδηγήσει στην αναγέννηση κάποιας μυθικής, πλήρους ανεξαρτησίας των κρατών-μελών της, αλλά στην αληθινή και πραγματική εξάρτήσή τους από τις μεγάλες υπερδυνάμεις: ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα. Μόνο μαζί μπορούμε να είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι.", τονίζει ο κ.Τουσκ.

Το πρόγραμμα Τσίπρα

Της συνόδου θα προηγηθούν προπαρασκευαστικές Σύνοδοι των μεγάλων ευρωπαϊκών κομμάτων με τον κ.Τσίπρα να παίρνει μέρος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία άρχισε στις 9 το πρωί ώρα Ελλάδος.

Στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.