Κοντονής: Ελεύθεροι τον Μάιο οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί - Free Sunday
Κοντονής: Ελεύθεροι τον Μάιο οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί

Κοντονής: Ελεύθεροι τον Μάιο οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί

Το 18μηνο για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς παρέρχεται μέσα στον Μάιο και τότε θα αφεθούν ελεύθεροι τόνισε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή των Αντών Φουρλή και Ιορδάνη Χασαπόπουλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

"Δεν υπάρχει κάποιος λόγος που να εμποδίζει την διαδικασία απελευθέρωσής τους με την παρέλευση του 18μηνου", ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συνέχισε: "Δεν υπήρξε προσφυγή της τουρκικής πλευράς στην ελληνική Δικαιοσύνη με το αίτημα να δικαστούν εδώ, στην Ελλάδα, για τα αδικήματα που προβλέπονται από τον ποινικό κώδικα". Σε ό,τι αφορά στο αν προλαβαίνει να γίνει από την Τουρκία κάποια παρέμβαση μέσω δικαστικής οδού, ο κ. Κοντονής είπε πως αυτό είναι ζήτημα "δικαστικών διαδικασιών" και πως ο ίδιος δεν μπορεί να γνωρίζει.

Για τις απαγωγές φερόμενων ως γκιουλενιστών από τρίτες χώρες, που αναφέρθηκαν το τελευταίο διάστημα, και για το αν ως Ελλάδα φοβόμαστε αντίστοιχα περιστατικά με την απελευθέρωση των οκτώ, ο κ. Κοντονής τόνισε πως "όλοι οι ευροσκόμενοι στην Ελλάδα, νόμιμα, δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο", ενώ το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση αυτή και τι μέτρα θα λυθούν "βρίσκεται σε άλλο επίπεδο και δεν είναι του παρόντος".

Στο ερώτημα εάν υπάρχει η σκέψη για την παράταση της κράτησής τους, προκειμένου να προστατευθούν, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι "πέραν του 18μηνου δεν μπορεί κανένας να κρατηθεί με τον τρόπο που κρατούνται οι 8 αξιωματικοί". Ο κ. Κοντονής τόνισε πως σε κάθε περίπτωση "ο νόμος είναι οδηγός μας σε όλα".

Σε ό,τι αφορά στη διάταξη για τους προς έκδοση καταδικασθέντες, είπε ότι δεν παρατείνεται η κράτηση πέρα από το 18μηνο, αλλά δεν δίνονται οι γνωστές ολιγοήμερες άδειες σε καταδικασθέντες από ελληνικό ποινικό δικαστήριο, εάν έχει ζητηθεί και αποφασιστεί η έκδοσή τους ή είναι στη διαδικασία να γίνει δεκτό αίτημα έκδοσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε χαρακτηριστικά η διάταξη δεν έχει "καμία σχέση με κράτηση" και πώς του κάνει εντύπωση "ότι παρά το γεγονός πως αυτό διευκρινίστηκε κατ'επανάληψη στη Βουλή, επανήλθαν ορισμένοι με έναν πολύ επικίνδυνο και ανεύθυνο τρόπο".

Στην υπόθεση του Βασίλη Δημάκη, που έχει καταδικαστεί για ένοπλες ληστείες, λέγοντας ότι δεν εμπλέκεται το υπουργείο στο θέμα, προσθέτοντας ότι υπάρχει ο σωφρονιστικός κώδικας, ενώ χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός ότι υπέβαλε αίτηση θεραπείας στο συμβούλιο φυλακής για απόφαση που είχε λάβει το συμβούλιο σε πρώτο βαθμό και σε δεύτερο βαθμό το συμβούλιο πλημμελειοδικών.

Με αφορμή την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ και την ανάρτηση Πολάκη στο Facbook ότι "'Εξεστέλιωσε το ΣτΕ... στο τέλος θα βγαλουν αντισυνταγματική την κυβέρνηση" ο κ. Κοντονής είπε ότι ο κάθε υπουργός έχει δικαίωμα να κρίνει τις αποφάσεις.

Πηγή: news247.gr