Το μεταμνημονιακό πρόγραμμα Τσακαλώτου δύσκολα πείθει - Free Sunday
Το μεταμνημονιακό πρόγραμμα Τσακαλώτου δύσκολα πείθει

Το μεταμνημονιακό πρόγραμμα Τσακαλώτου δύσκολα πείθει

Το θέμα της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας αλλα και του χρέους, αναμένεται να εξετάσει σήμερα στην αμερικανική πρωτεύουσα στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, το «Washington Group», το άτυπο όργανο στο οποίο μετέχουν οι επικεφαλής των ευρωπαικών θεσμών, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, και πέντε υπουργοί Οικονομικών χωρών μελων της ΕΕ και συγκεκριμένα της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας.

Στη συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι το θέμα αφορά την Ελλάδα, δεν έχει κληθεί, ως συνήθως, ο έλληνας υπουργός οικονομιών.

Λίγο αργότερα, το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη τύπου, στην οποία θα παρουσιάσει την οπτική του ΔΝΤ στα ελληνικά θέματα ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος αύριο Σάββατο θα είναι παρών και στη συνάντηση που θα έχουν οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης με την κ. Λαγκάρντ.

Πάντως χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, διέψευσε ότι στην ατζέντα βρίσκεται και η επέκταση του μνημονίου λέγοντας πως δεν έχουν γίνει τέτοιες συζητήσεις μεταξύ των δανειστών, οι οποίοι φέρονται να έχουν ηδη στείλει στην Αθήνα,μ τις παρατηρήσεις τους για το προσχέδιο του Ολιστικού Προγράμματος που η κυβέρνηση έχει ως στόχο να παρουσιάσει την επόμενη Παρασκευή 27 Απρίλιου στο άτυπο Eurogroup στη Σόφια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι δανειστές είναι πολυ επιφυλακτικοί στο προσχέδιο και απαιτούν πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Την πορεία του Προγράμματος θα εξετάσουν οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης στις συναντήσεις που θα έχουν με τον Γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ, που ετοιμάζει την γαλλική πρόταση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο θα συζητηθούν τα θέματα των stress test των τραπεζών, το waiver, τα "κόκκινα δάνεια".
Για την επόμενη μέρα περιέγραψε χθες και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί λέγοντας χθες ότι "θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μια μεταμνημονιακή συμφωνία που θα υποστηρίζει τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για τα επόμενα χρόνια, καθώς και για την επιδίωξη υγιών δημοσιονομικών πολιτικών" είπε χθες ο επίτροπος Μοσκοβισί, διευκρινίζοντας ότι αυτη η συμφωνία δεν θα είναι πρόγραμμα.Σε αυτην την επόμενη ημέρα, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι θέλει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς, όπως είπε κ. Λαγκαρντ στη συνέντευξη Τύπου για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, «δεν έχουμε τελειώσει, το Ταμείο είναι δεσμευμένο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα».

Η κυρία Λαγκαρντ συμμερίστηκε την άποψη οτι τα ελληνικά δημόσιονομικά της Ελλάδας βελτιώθηκαν «περισσότερο του αναμενομένου» αλλά επεκρινε τις ελληνικές κυβερνήσεις διότι επέλεξαν τη γραμμή της σκληρής λιτότητας όπως ζητούσαν οι ευρωπαίοι δανειστές, αντί με το ΔΝΤ που επέμενε -διαπραγματευτικά τουλάχιστον- σε πιο ήπια μέτρα.

Παράλληλα εξέφρασε την επιφύλαξη της για τη μέθοδο δημιουργίας του υπερπλεονάσματος, το οποίο απέδωσε σε «πολύ δραστικά μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση», διευκρινίζοντας ότι δεν είχαν απαραίτητα τη στήριξη του ΔΝΤ. «Δεν έχουμε συμβουλέψει υπέρ των περαιτέρω περικοπών των δημοσίων δαπανών. Έχουν κοπεί τόσα πολλά» είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.