Μαξίμου: «Απαράδεκτη και απορριπτέα» η αναφορά Ερντογάν για ανταλλαγή των αξιωματικών - Free Sunday
Μαξίμου: «Απαράδεκτη και απορριπτέα» η αναφορά Ερντογάν για ανταλλαγή των αξιωματικών

Μαξίμου: «Απαράδεκτη και απορριπτέα» η αναφορά Ερντογάν για ανταλλαγή των αξιωματικών

Το Μαξίμου απάντησε στην δημόσια πλέον αναφορά του Ερντογάν σε ενδεχόμενο ανταλλαγής των 8 Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα και η Τουρκία ζητάει την έκδοσή τους με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται στην Τουρκία. Το Μαξίμου απάντησε στην επίσημη πλέον αναφορά του Ερντογάν σε ενδεχόμενο ανταλλαγής των 8 Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα και η Τουρκία ζητάει την έκδοσή τους με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται στην Τουρκία. 

Ξεκάθαρα (και σωστά) το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε «απαράδεκτη και απορριπτέα» την αναφορά Ερντογάν, ενώ χαρακτήρισε θετικό βήμα την στροφή, μέσω δήλωσης του Τούρκου Προέδρου, υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο αλλά «περιμένουμε, ωστόσο, όλα αυτά να φανούν στην πράξη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:  

«Από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κρατούμε το θετικό σκέλος.

Τη στροφή του υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο και τη στήριξη στον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες σε σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην ασφάλεια. Περιμένουμε, ωστόσο, όλα αυτά να φανούν στην πράξη με την αλλαγή της προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα, τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι είναι απαράδεκτη και απορριπτέα.
Η θέση της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις».