Νύχτα "πολέμου" στη Λέσβο - Free Sunday
Νύχτα "πολέμου" στη Λέσβο

Νύχτα "πολέμου" στη Λέσβο

Με μία επιχείριση που κράτησε δέκα λεπτά, η αστυνομία εκκένωσε στις 5:30 το πρωί την κεντρική πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, την οποία είχαν καταλάβει από το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, πρόσφυγες, κυρίως Αφγανοί, που διαμαρτύρονταν για τον εγκλωβισμό τους στο νησί.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αποσπούσαν τους διαμαρτυρόμενους έναν-έναν από την σφιχτή αλυσίδα που είχαν δημιουργήσει αρνούμενοι να εγκαταλείψουν την πλατεία, και τους οδηγούσαν στα λεωφορεία, με κατεύθυνση τη Μόρια.

Της τελικής επιχείρησης της Αστυνομίας, είχε προηγηθεί συγκρούσεις τόσο στην πλατεία Σαπφούς, όσο και στην προκυμαία, αλλά και στους στενούς δρόμους του ιστορικού κέντρου της πόλης ανάμεσα στην αστυνομία που είχε δημιουργήσει κλοιό γύρω από την αλυσίδα των προσφύγων και ομάδες νεαρών ακροδεξιών που, επιχειρούσαν να διασπάσουν τον κλοιό.

Εναντίον τους πετούσαν ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες από ξηλωμένα λιθόστρωτα και παρτέρια της πλατείας, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα υπό ιαχές όπως «κάψτε τους ζωντανούς», ενώ πρόσφυγες και μετανάστες που κατέβηκαν στην πλατεία από τον καταυλισμό της Μόριας, σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν, βάζοντας στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετέχουν στη κινητοποίηση και απλώνοντας πάνω από τα κεφάλια τους βρεγμένες κουβέρτες.

Σε ενίσχυση των προσφύγων και των μεταναστών, εξάλλου, είχαν σπεύσει πολίτες του αριστερού και του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και ομάδα αλληλέγγυων.

Το ιστορικό των επεισοδίων

Τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει στις 20.00 το βράδυ της Κυριακής, όταν αμέσως μετά την υποστολή από στρατιωτικό άγημα της σημαίας στην πλατεία Σαπφούς χώρο, ομάδα 200 ατόμων αποχωρίστηκε από πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές Έλληνες στρατιωτικούς και κινήθηκε προς την πλατεία απαιτώντας την εκκένωση της από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Γύρω στις 22.00 ομάδες νεαρών από χωριά του νησιού έσπευσαν σε ενίσχυση των “200” μετά από κινητοποίηση μέσω της σελίδας σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης του ακροδεξιού χώρου.

Τότε άρχισαν επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών, ανάβοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων τους οποίους κυλούσαν προς τους αστυνομικούς, ενώ πίσω από τους κάδους εκσφενδόνιζαν φωτοβολίδες και βεγγαλικά με στόχο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ιδιαίτερα τα γυναικόπαιδα, που ήξεραν πως υπήρχαν εκεί.

Στις 23.00 μάλιστα επιχείρησαν κυκλωτική κίνηση, επιτιθέμενοι από τη μεριά της αγοράς, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις να επεκταθούν και στην προκυμαία ενώ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.

Στη 01.00 τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης όπου στήθηκαν οδοφράγματα και διακόπηκε την κυκλοφορία σε όλο το λιμάνι.

Περίπου στις 03.00, απωθήθηκαν από τον χώρο της πλατείας αλληλέγγυοι στους αλλοδαπούς πολίτες και κάποιοι ντόπιοι, που συνέχιζαν τον ιδιότυπο ανταρτοπόλεμο τους με την Αστυνομία.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος καταδίωξαν ομάδα 15 ατόμων αγνώστου ταυτότητας, που κατευθυνόταν στο χώρο των επεισοδίων με ρόπαλα ενώ ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας είχε τεθεί σε επιφυλακή για την πιθανότητα αντιπερισπασμού.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί, κυρίως μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο για να τους προσφερθούν φροντίδες.