Αχτσιόγλου: Εντελώς παράλογη μία διάκριση μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών - Free Sunday
Αχτσιόγλου: Εντελώς παράλογη μία διάκριση μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών

Αχτσιόγλου: Εντελώς παράλογη μία διάκριση μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών

Νομικά, θα ήταν εντελώς παράλογη και αντίθετη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο μία διάκριση μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών ως προς το δικαίωμα αναδοχής, ενώ πολιτικά, πρόκειται για μία αυτονόητη προοδευτικη επέκταση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως έχει πολύ μεγάλη υποχρέωση να κάνει αυτή η κυβέρνηση, τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου "Στο Κόκκινο", σχετικά με το νομοσχέδιο που μεταρρυθμίζει τη διαδικασία υιοθεσίας και αναδοχής.

«Είναι ένα νομοσχέδιο-τομή στο ζήτημα του κοινωνικού κράτους, που έχει δύο βασικούς στόχους», είπε η κ. Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο εκτενούς συνέντευξης για το νέο πλαίσιο προστίμων για αδήλωτη εργασία, αλλά και την αυτόματη διόρθωση του θέματος με τις παρακρατήσεις του ΑΚΑΓΕ από επικουρικές.
 
«Το ζήτημα της υιοθεσίας στη χώρα μας ήταν μία μαύρη σελίδα έτσι όπως ήταν διαμορφωμένο», σημείωσε η υπουργός, «με ατελείωτους χρόνους αναμονής για τους γονείς, την ίδια στιγμή χιλιάδες παιδιά να βρίσκονται σε ιδρύματα και να ακολουθούνται διαδικασίες εκτός επιστημονικής ασφάλειας και διαφάνειας. Αυτή τη στιγμή παρεμβαίνουμε σε δύο κεντρικούς άξονες, αλλάζοντας ουσιαστικά όλο το θεσμικό πλαίσιο για την αναδοχή και την υιοθεσία. Ο πρώτος άξονας είναι η μείωση του χρόνου αναμονής. Πλέον ένα ζευγάρι θα μπορεί να υιοθετήσει, να γίνει ανάδοχος ένας γονέας το πολύ σε 8-12 μήνες αντί για 6 χρόνια».
 
«Ο δεύτερος σημαντικός άξονας», συνέχισε, «είναι η θεσμική και επιστημονική θωράκιση της διαδικασίας. Δημιουργούνται πλέον μητρώα για τα ανήλικα παιδιά, τους εγκεκριμένους υποψήφιους ανάδοχους ή θετούς γονείς. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται πλέον πλήρως η διαδικασία και γίνεται με απολύτως επιστημονικό τρόπο. Και ο έλεγχος των γονέων για το κατά πόσο είναι κατάλληλοι για να πάρουν ένα παιδί ή το συγκεκριμένο παιδί, και τα δικαιώματα των ίδιων των γονέων, οι οποίοι έχουν σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να υλοποιούνται αυτές οι διαδικασίες διαφανώς και με ταχύτητα». 

Αναδοχή από ζευγάρια με Σύμφωνο Συμβίωσης

Η κ. Αχτσιόγλου συνέχισε λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αναδοχή μπορεί να γίνει και από τα άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Νομίζω πως αυτό είναι εύλογο. Από εκεί και πέρα, είναι επίσης εύλογο ότι όποιος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, άρα και ένα ομόφυλο ζευγάρι, μπορεί να γίνουν ανάδοχοι γονείς».
 
Όπως ξεκαθάρισε, «δεν αφορά την υιοθεσία, η υιοθεσία είναι διαφορετικός θεσμός, στον οποίο υπάρχει πλήρης αποκοπή του παιδιού από τον προηγούμενο γονέα και πλήρης υποκατάσταση του θετού γονέα στη θέση του γονέα του παιδιού, ενώ στην αναδοχή έχουμε στην πραγματικότητα παράλληλη ύπαρξη του φυσικού γονέα και του αναδόχου. Ο λόγος που δεν αφορά την υιοθεσία είναι διότι στον Αστικό Κώδικα προβλέπεται ότι η υιοθεσία μπορεί να γίνει μόνο από ζευγάρια που έχουν συνάψει γάμο. Επομένως, εφόσον είναι έτσι ορισμένο στον Αστικό Κώδικα δεν μπορούσε ένας νόμος να υπερσκελίσει τα ορισμένα στον Αστικό Κώδικα».
 
Διευκρίνισε παράλληλα ότι «το ζήτημα με τα ομόφυλα ζευγάρια αφορά αποκλειστικά τον τομέα της αναδοχής, αφορά τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Θα ήταν εντελώς παράλογο και, κατά τη γνώμη μου, θα αντέβαινε και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο να γινόταν διάκριση μεταξύ των ζευγαριών αν είναι ομόφυλα ή ετερόφυλα ζευγάρια, προκειμένου να τους δοθεί αυτό το δικαίωμα. Αυτά σε σχέση με τα νομικά».
 
«Σε σχέση με το πολιτικό, θεωρώ ότι από την πλευρά μας και από αυτή την κυβέρνηση είναι μία αυτονόητη επέκταση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών προς μία προοδευτική κατεύθυνση, όπως έχει πολύ μεγάλη υποχρέωση αυτή η κυβέρνηση να κάνει στο χρονικό διάστημα της θητείας της. Έχουμε πει ότι δικός μας στόχος είναι, πέρα από την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα επιτροπείας, να υλοποιούμε και παρεμβάσεις που θα δείχνουν το δικό μας χαρακτηριστικό στο πεδιό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και στον τομέα της ενίσχυσης της εργασίας», κατέληξε.

Έρχεται το νέο πλαίσιο για τα πρόστιμα στην αδήλωτη εργασία

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στη συνέχεια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα κατατεθεί πιθανότατα «την επόμενη εβδομάδα, το δεύτερο σε ενάμιση χρόνο αποκλειστικά "δικής μας ιδιοκτησίας", με ρυθμίσεις για την προστασίας των εργαζόμενων
και άλλες ρυθμίσεις για την κοινωνική αλληλεγγύη, (μετά από αυτό του Σεπτεμβρίου του 2017 για την απλήρωτη, την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία)».

«Στις εμβληματικές αλλαγές του δεύτερου αυτού νομοσχεδίου θα περιλαμβάνεται η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου, από την αμιγώς εισπρακτική και τιμωρητική λογική ως σήμερα, σε μία λογική απόδοσης δικαιοσύνης προς τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος. Υπήρχε ένα πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που εντοπιζόταν αδήλωτος σε επιχείρηση, με την έννοια της τιμωρίας του εργοδότη. Τώρα, θα μειώνεται σημαντικά εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος και ανάλογα με τη διάρκεια της σύμβασης θα μειώνεται περισσότερο». Συγκεκριμένα:

  • 7.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει τρίμηνη σύμβαση
  • 5.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει εξάμηνη σύμβαση
  • 3.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει ετήσια σύμβαση

«Ο εργοδότης θα καταβάλλει ένσημα τριών μηνών στον εργαζόμενο μόλις ξεκινάει η σύμβαση, σαν να τον είχε απασχολήσει ήδη για τρεις μήνες. Σε περίπτωση υποτροπής είμαστε πολύ αυστηροί και το πρόστιμο θα διπλασιάζεται χωρίς δυνατότητα εκπτώσεων», όπως ξεκαθάρισε.
Με την μεταρρύθμιση αυτή «δίνουμε πολύ μεγάλο κίνητρο για να γίνουν συμβάσεις εργασίας, να γίνουν όσο το δυνατόν πιο μεγάλες χρονικά, αλλά και για να καταγγέλλει ο εργαζόμενος την αδήλωτη εργασία, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε ιδιαίτερο συμφέρον», όπως τόνισε.
Το Μάιο αυτόματα η διόρθωση για την παρακράτηση του ΑΚΑΓΕ, καμία ανάγκη αίτησης

Για το θέμα των παρακρατήσεων στις επικουρικές, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «από το 2010 ήδη υπήρχαν σαφείς δεσμεύσεις στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό και ως προς τα έσοδα στο ΑΚΑΓΕ. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε παρακράτηση στις επικουρικές σε ένα ποσό που δεν ήταν το πραγματικά καταβαλλόμενο στον συνταξιούχο, όπως θα ήταν το ορθό».

«Τώρα που έχουμε πλέον τη δημοσιονομική ευχέρεια (ο ΕΦΚΑ έχει δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις χωρίς σφικτό πλαίσιο ως προς τα έσοδα), στις συντάξεις Μαΐου, οι συνταξιούχοι θα δουν την ορθή παρακράτηση ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές και δεν θα συνεχίσει όπως γινόταν», διαβεβαίωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Τόνισε επίσης ότι οι δικαιούχοι «δεν θα πρέπει να κάνουν αίτηση για να γίνει αυτή η διόρθωση, γίνεται αυτόματα από τον ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, έχει διορθωθεί ήδη».

«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε και στην καταβολή αναδρομικών ποσών που είχαν παρακρατηθεί, τα οφειλόμενα του τελευταίου ενάμιση χρόνου. Θα γίνει εντός των επόμενων μηνών, να μην υπάρχει ανησυχία», κατέληξε.