Ελληνογαλλική συμφωνία για τη μείωση χρέους έναντι αγορών όπλων καταγγέλλουν οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι - Free Sunday
Ελληνογαλλική συμφωνία για τη μείωση χρέους έναντι αγορών όπλων καταγγέλλουν οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι

Ελληνογαλλική συμφωνία για τη μείωση χρέους έναντι αγορών όπλων καταγγέλλουν οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι

Πιέσεις στην κυβέρνηση Μέρκελ να αποτρέψει το ενδεχόμενο η αγορά πολεμικών πλοίων από την Γαλλία, να αποτελεί μέρος συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι για να θα βοηθήσει η Γαλλία την Ελλάδα στη διαπραγμάτευση για την μείωση του χρέους, ασκεί το γερμανικό κόμμα των Φιλελευθέρων, όπως γράφει σήμερα το SPIEGEL.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είτε αγνοούσε αυτή την παράπλευρη συμφωνία, είτε τη γνώριζε, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα όφειλε να ενημερώσει αμέσως το Κοινοβούλιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του FDP για θέματα προϋπολογισμού, Ότο Φρίκε ο οποιος κάλεσε την κυβέρνηση να μην «στηρίξει μία αθέμιτη συμφωνία προς όφελος των γαλλικών ναυπηγείων και εις βάρος του γερμανού φορολογούμενου».

Σύμφωνα με την ανάλυση του SPIEGEL, η παρέμβαση του FDP αποδεικνύει «πόσο μεγάλη δυσπιστία επικρατεί στην ομοσπονδιακή Βουλή απέναντι στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο πολλοί βουλευτές κατηγορούν ότι προωθεί αμιγώς γαλλικά συμφέροντα υπό τον μανδύα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Το άρθρο που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle, επαναλαμβάνονται οι εκτιμήσεις του Αν. Υπουργού Άμυνας, Φώτη Κουβέλη ότι στις 3 Μαΐου θα συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της επικείμενης ελληνογαλλικής συμφωνίας για την προμήθεια των πλοίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsbllatα, στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, στη Σόφια, ο κ.Σολτς θα απαιτήσει ισχυρή εποπτεία την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM και θα ζητήσει ο μηχανισμός που συνδέει την ελάφρυνση χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι συνδεδεμένος με την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων ή την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφα που έχει συντάξει η γερμανική κυβέρνηση και στα οποία προβλέπεται αυτόματη διαδικασία διακοπής, δηλαδή, των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, «σε περίπτωση που η πολιτική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεφύγει από τον έλεγχο».«Η ασθενής ανάπτυξη δεν θα δίνει αυτόματα το δικαίωμα στην Ελλάδα να μειώσει τις πληρωμές της για την εξυπηρέτηση του χρέους της», γράφει.