Η Τουρκία καλεί τον Γιούνκερ να μην ανακατεύεται στην υπόθεση των "2" στρατιωτικών - Free Sunday
Η Τουρκία καλεί τον Γιούνκερ να μην ανακατεύεται στην υπόθεση των "2" στρατιωτικών

Η Τουρκία καλεί τον Γιούνκερ να μην ανακατεύεται στην υπόθεση των "2" στρατιωτικών

Σε απευθείας διάλογο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προχώρησε η Αγκυρα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, μετά τα όσα ο κ.Γιούνκερ δήλωσε χθες στην ελληνική Βουλή ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Τουρκία.

«Οι δυο Έλληνες στρατιώτες που παραβίασαν την τουρκική νομοθεσία δεν έχουν κανένα προνόμιο απέναντι στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη», ανέφερε το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο καταλόγισε στον πρόεδρο της Επιτροπής, «διπρόσωπη λογική», η οποία, «όταν θέλει υπενθυμίζει το κράτος δικαίου και άλλες φορές δεν διστάζει να προβαίνει σε δηλώσεις που παρεμβαίνουν στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Στις 26 Απριλίου παρατηρήσαμε στην ομιλία του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, πως μίλησε για θέματα που αφορούν τη χώρα μας και είδαμε πως με ύφος εμπειρογνώμονα και κάτω από το μανδύα της συμπαράστασης της Ενωσης συνεχίζει να βγάζει συμπεράσματα.

Με τις ανακοινώσεις τος που βασίζονται στις Ελληνικές και Ελληνοκυπριακές θέσεις σχετικά για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. κάθε μέρα χάνουν την αξιοπιστία τους. Αρνούμαστε τις δηλώσεις αυτές οι οποίες απέχουν από τη σοβαρότητα και δεν έχουν νομική βάση

Επίσης με απορία αντιμετωπίζουμε τη δήλωση Γιούνκερ για τους δυο Έλληνες στρατιώτες, καθώς δήλωσε ότι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Οι Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι παραβίασαν τους τουρκικούς νόμους, δεν έχουν κάποιο προνόμιο μπροστά στη δικαιοσύνη. Καταδικάζουμε αυτή τη διπρόσωπη λογική που όταν θέλει υπενθυμίζει το κράτος δικαίου και όταν θέλει δεν διστάζει να κάνει δηλώσεις που σημαίνουν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

Η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ήταν η δεύτερη αντίδραση της Άγκυρας μετά το σχόλιο του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίντ Γκιουλ, ο οποίος είχε ότι «κανείς δεν μπορεί να δίνει εντολές στην τουρκική Δικαιοσύνη».