Χάνοντας μπίζνες με τον Μακρόν και τον Τραμπ - Free Sunday
Χάνοντας μπίζνες με τον Μακρόν και τον Τραμπ
Ο υπεύθυνος των Γερμανών Φιλελευθέρων σε θέματα προϋπολογισμού, Ότο Φρίκε

Χάνοντας μπίζνες με τον Μακρόν και τον Τραμπ

Μια νέα διάσταση στην περίφημη υπόθεση των γαλλικών φρεγατών, η ανακοίνωση της οποίας από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας δημιούργησε σοβαρές ενδοκυβερνητικές αναταράξεις, έδωσε η παρέμβαση των Γερμανών Φιλελευθέρων.

Σε ερώτησή του στη Βουλή, ο κ. Ότο Φρίκε, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του FDP, ζήτησε από τον σοσιαλδημοκράτη ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ, Όλαφ Σολτς, να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα σχεδιάζει ένα νέο πρόγραμμα εξοπλισμών, δηλαδή την αγορά τεσσάρων σύγχρονων γαλλικών πολεμικών πλοίων.

Σύμφωνα με τον κ. Φρίκε, η συζήτηση δεν είναι τωρινή, αλλά διαρκεί τους τελευταίους μήνες και συγκεκριμένα από τότε που η Γαλλία εμφανίστηκε ως ένθερμος υποστηρικτής της μείωσης του ελληνικού χρέους.

Ο υπαινιγμός είναι σαφής. Η Γαλλία στηρίζει τη μείωση του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα την αγορά από την Ελλάδα γαλλικών φρεγατών, σε βάρος, όπως υπογραμμίζει ο κ. Φρίκε, των Γερμανών φορολογουμένων, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν τη μείωση.

Η προσέγγιση του Γερμανού πολιτικού ουσιαστικά ερμηνεύει αυτό το οποίο ο κ. Τσίπρας διά διαρροών είπε όταν η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί διέψευσε ότι υπάρχει θέμα πώλησης πλοίων στην Ελλάδα.

«Υπερεκτιμήθηκε η θέληση της Γαλλίας να προχωρήσει άμεσα το ζήτημα» είπαν οι ανώνυμοι κύκλοι του Μαξίμου, δηλαδή ο κ. Μακρόν ήθελε να κάνει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα των φρεγατών, αλλά δεν τα κατάφερε. Εξυπακούεται ότι ο μόνος λόγος να μην τα καταφέρει είναι ότι είχε αντιδράσεις. Οι μόνες εντός Ε.Ε. αντιδράσεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν έναν τέτοιον σχεδιασμό δεν μπορεί παρά να ήταν γερμανικές.

Η ερώτηση του κ. Φρίκε έφερε στην επιφάνεια ένα θέμα που η γερμανική κυβέρνηση ήξερε. Ίσως γι’ αυτό στην ερώτηση του κ. Φρίκε δεν απάντησε ο κ. Σολτς, αλλά η επίσης σοσιαλδημοκράτισσα κοινοβουλευτική γραμματέας Οικονομικών Μπετίνα Χάγκεντορν, σύμφωνα με την οποία «ο πλήρης σχεδιασμός του ελληνικού προϋπολογισμού άμυνας είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης».

Με την ερώτησή του o κ. Φρίκε δείχνει να επιβεβαιώνει και τον υπουργό Άμυνας κ. Καμμένο και τη Γαλλίδα ομόλογό του. Διότι και επί καιρό γίνονταν συζητήσεις και δεν υπήρξε συμφωνία.

Ο μόνος ο οποίος μένει παντελώς εκτός κλίματος είναι ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, ο οποίος στις επίμαχες δηλώσεις του είχε επικαλεστεί την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μακρόν. Εκείνο το οποίο φαντάζει ανεξήγητο είναι γιατί το Μέγαρο Μαξίμου να διαρρεύσει ένα θέμα η διάψευση στο οποίο και ήταν βέβαιη και θα έθιγε τον πρωθυπουργό.

Προφανώς για τον ίδιο λόγο που πριν από έντεκα μήνες ο πρωθυπουργός έμπλεος χαράς ανακοίνωσε στους βουλευτές του ότι βάζει γραβάτα, επειδή οσονούπω, όπως του είχε πει η κ. Λαγκάρντ, μειώνεται το χρέος. Όπως τώρα ο κ. Κουβέλης έμπλεος χαράς ανακοίνωσε ότι θα πάρουμε δύο φρεγάτες, όπως είχε πει ο Μακρόν στον Τσίπρα. Δεν είχαν κανέναν λόγο να κάνουν τις ανακοινώσεις, διότι δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί αυτό που τους χαροποιούσε. Και όμως, το έκαναν. Κι επειδή κανείς δεν έχει λόγο να υποστεί έναν χλευασμό, αν μπορεί να τον αποφύγει, είναι προφανές ότι ο χλευασμός ήταν το τίμημα για να επιτευχθεί ένας άλλος, μεγαλύτερος στόχος. Ο κ. Κουβέλης, ο οποίος είναι αναλώσιμος, πρόλαβε τον κ. Φρίκε και το θέμα δεν πήρε τις διαστάσεις που ο Γερμανός φιλελεύθερος πολιτικός εννοούσε.

Την ίδια στιγμή που «χαλούσαν» οι φρεγάτες, χαλούσε και η συμφωνία για την αναβάθμιση των F16 στις ΗΠΑ. O κ. Καμμένος απέδωσε την κατάρρευση στην έλλειψη χρημάτων. Αλλά χρήματα δεν υπήρχαν ούτε τον Οκτώβριο που ανακοινώθηκε η συμφωνία.

Και όχι μόνο αυτό αλλά βουλευτές που είχαν αναδείξει τα προβλήματα της χρηματοδότησης της αναβάθμισης δέχτηκαν ευθείες επιθέσεις από τα φιλικά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσα ενημέρωσης ως υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας, η οποία, όπως διέρρεαν, δεν θα είχε μόνο στρατιωτικά αποτελέσματα αλλά και παράπλευρες διπλωματικές ωφέλειες.

Το πρόβλημα για όλους αυτούς γίνεται ακόμη σοβαρότερο από τη στιγμή που τη συμφωνία είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας με ικανοποίηση ότι η κυβέρνησή του φέρνει δουλειά στην αμερικανική βιομηχανία.

Η κατάρρευση της συμφωνίας θα έχει τις αντίστοιχες αρνητικές επιπτώσεις και στις παράπλευρες ωφέλειες που αναμένονταν. Διότι μια σοβαρή απάντηση στο ερώτημα «αφού δεν είχατε λεφτά, τι θέλατε τις αναβαθμίσεις;» δεν έχει δοθεί.

Και το χειρότερο είναι ότι τόσο η αναβάθμιση των F16 όσο και η προμήθεια των φρεγατών είχαν πλασαριστεί στην ελληνική κοινή γνώμη ως ενέργειες που θα ενίσχυαν την αμυντική επάρκεια της χώρας. Τώρα η μη προμήθειά τους έχει ως παρακολούθημα την αύξηση της αμφισβήτησης των πολιτών απέναντι στον βαθμό ασφάλειας που αισθάνονται ότι έχουν.