Ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή - Free Sunday
Ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή

Ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή

Δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση, αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ και εσωκομματικές κόντρες, με την αρμόδια υπουργό να καλείται να παίξει τον ρόλο του πυροσβέστη σε μια περίοδο κατά την οποία το κυβερνών κόμμα βάλλεται απ’ όλες τις κατευθύνσεις.

Περίπου αυτή η εικόνα σχηματίζεται μετά το «μπαϊράκι» που σήκωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την αναδοχή, η οποία επεκτείνει το δικαίωμα αυτό και σε ομόφυλα ζευγάρια.

«Κόντρα στην κοινωνία»

Το ζήτημα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φαίνεται ότι έπιασε εξαπίνης Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προέκυψε ξαφνικά και χωρίς κάποια σημάδια που να φανερώνουν διαφοροποίηση από βουλευτές του κόμματος. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, που επικαλείται και το news247.gr, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επιχείρησαν να διακινήσουν δύο διαφορετικές επιστολές, με τις οποίες παρακινούν την κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο άρθρο 8 του νομοσχεδίου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα και σε ομόφυλα ζευγάρια να γίνουν ανάδοχοι παιδιών, υποστηρίζοντας, σύμφωνα με απόσπασμα επιστολής που δημοσιοποίησε το iefimerida.gr, ότι «η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας είναι αντίθετη. Γιατί επιδιώκουμε να πάμε κόντρα; Ειδικά αυτή τη στιγμή;» και προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρξουν «πιθανές αντιδράσεις του κοινωνικού και σχολικού περίγυρου απέναντι σε αυτό το παιδί που μεγαλώνει σε ανάδοχους ομόφυλους γονείς».

Οργή Μαξίμου

Αν και επισήμως η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου κάθε άλλο παρά… ευτυχισμένο είναι από την εξέλιξη αυτή. Αντιθέτως, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι εξοργισμένη από την πρωτοβουλία των βουλευτών, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρυγμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα δικαιωμάτων, αλλά και κάνει την εμφάνισή της σε μια στιγμή που η κυβέρνηση δέχεται πυρά και εκ δεξιών της αλλά και εξ αριστερών για ζητήματα εφαρμογής μνημονιακών υποχρεώσεων, όπως η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και των δεσμεύσεών της για βαριά δημοσιονομικά μέτρα, όπως η νέα περικοπή συντάξεων και του αφορολόγητου μετά το τέλος του προγράμματος. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των βουλευτών που φέρονται να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή δεν έχει ξεκαθαριστεί, καθώς αρχικά γινόταν λόγος για δέκα, ωστόσο τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι μειώθηκε στους έξι.

Κομματικά πυρά

Πάντως, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει προκαλέσει έντονη αμηχανία στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως μετά από παρεμβάσεις της Νεολαίας του κόμματος, η οποία χωρίς περιστροφές υπογράμμισε ότι «το σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τα ζητήματα της αναδοχής και της υιοθεσίας αποτελεί μια θετική τομή για τα ελληνικά δεδομένα. Οι βουλευτές της Αριστεράς δεσμεύονται από τις συνεδριακές μας αποφάσεις, αλλά και από τους μακροχρόνιους αγώνες που έχει δώσει συνολικά ο χώρος μας για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν νοείται να λειτουργούν με γνώμονα τις εκλογικές τους πελατείες. Στη μάχη απέναντι στον σκοταδισμό και τη συντήρηση, κρινόμαστε καθημερινά και οφείλουμε όλοι/-ες να μην κάνουμε βήμα πίσω», αλλά και του βουλευτή Δράμας Χρήστου Καραγιαννίδη, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook κατακεραύνωσε τους συναδέλφους του, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η υποστήριξη, λοιπόν, των ατομικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να έχει αστερίσκους σύμφωνα με το τι αντέχει ο καθένας και η καθεμιά. Όσοι και όσες προέκυψαν στον ΣΥΡΙΖΑ αργότερα από αυτές τις αποφάσεις όφειλαν και οφείλουν να τις κάνουν αποδεκτές, εφόσον γι’ αυτό το κόμμα αυτές οι αποφάσεις είναι ταυτοτικές. Αν για κάτι μπορούμε να κάνουμε κριτική στο επίπεδο των δικαιωμάτων, είναι γιατί δεν είναι τόσο προωθημένες οι πρωτοβουλίες μας όσο θα έπρεπε να είναι. Να πάει, λοιπόν (αφού παραιτηθεί από τη βουλευτική έδρα), ο/η καθένας/-μιά στον πολιτικό χώρο που τον αντιπροσωπεύει, αντί να κάθεται εκεί που νιώθει άσχημα και θεωρεί ότι γκρεμίζεται ο συντηρητικός του κόσμος. Κι εκεί να διεκδικήσει να καταργηθούν όλα όσα θεωρεί ότι τον/την προσβάλλουν».

Αμηχανία σε κυβέρνηση-κόμμα

Μπροστά στη διαμορφούμενη κατάσταση, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να καλύψουν την αμηχανία τους και να αποσυμπιέσουν τα πράγματα. Έτσι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε με νόημα ότι «δεν έχει νόημα να εκδιώκουμε όποιον έχει διαφορετική άποψη. Αντιθέτως, είναι πολύ προτιμότερο να προσπαθούμε να πείσουμε όποιον έχει διαφορετική άποψη και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση, τόσο σε ό,τι αφορά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και σε ό,τι αφορά τους βουλευτές όλων των υπολοίπων κομμάτων». Από την πλευρά του, ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Ρήγας σημείωσε μέσω Facebook ότι «η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή είναι αναμφισβήτητη και αυτονόητη», αν και έσπευσε κι αυτός να προσθέσει ότι «οι δηλώσεις που καλούν όσους από την Κ.Ο. εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις να παραιτηθούν δεν συνάδουν με το πνεύμα διαλόγου και συντροφικότητας που είναι αναγκαίο να διέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Φωτίου σε ρόλο πυροσβέστη

Τελικά, η εισηγήτρια του επίμαχου νομοσχεδίου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ανέλαβε να παίξει τον ρόλο του πυροσβέστη, καθώς με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής έσπευσε να τονίσει ότι «είμαστε έτοιμοι, με μεγάλη διάθεση να βελτιώσουμε ό,τι επιθυμείτε». Ωστόσο, η κ. Φωτίου ξεκαθάρισε ότι η εξαίρεση ομόφυλων ζευγαριών από τη διαδικασία αναδοχής δεν μπορεί να γίνει, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε, για λόγους ισότητας και συνταγματικότητας, να εξαιρέσουμε τα ομόφυλα ζευγάρια από την αναδοχή, γιατί θα ακυρώσουμε τα χιλιάδες ετερόφυλα ζευγάρια και θα καταδικάσουμε τα ανήλικα παιδιά. Θα εκπέσει (σ.σ.: το άρθρο). Δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Εξαίρεση ομόφυλων από την αναδοχή σημαίνει εξαίρεση ετερόφυλων» και προσθέτοντας ότι «ο νόμος διασφαλίζει τα πάντα με τρεις επιστημονικούς ελέγχους. Γι’ αυτούς που μιλούν για τα πρότυπα της οικογένειας, το παιδί θα βλέπει ως πρότυπο τη φυσική του οικογένεια. Γιατί όχι μόνο δεν ξεκόβει από αυτήν αλλά μπορεί να επιστρέψει αμέσως, αν διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες που θα παρακολουθούν για 2-3 χρόνια την πορεία της αναδοχής και τη συμπεριφορά της ανάδοχης οικογένειας. Ο κοινωνικός λειτουργός θα κάνει έρευνα για την καταλληλότητα του υποψήφιου ανάδοχου. Δεν κρίνεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός αλλά η καταλληλότητα του γονιού». Το αν έπεισε και ποιους θα φανεί στην ψηφοφορία (για την ιστορία, οι εισηγητές των ΑΝΕΛ φάνηκαν να προσέρχονται στη συζήτηση από διαφορετικές αφετηρίες, ΝΔ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων είπαν ότι καταψηφίζουν και ΔΗΣΥ και Ποτάμι εμφανίστηκαν να στηρίζουν κριτικά το νομοσχέδιο).