Κοτζιάς: Η Τουρκία δεν δημιουργεί επεισόδια χωρίς επίκληση νομιμότητας - Free Sunday
Κοτζιάς: Η Τουρκία δεν δημιουργεί επεισόδια χωρίς επίκληση νομιμότητας

Κοτζιάς: Η Τουρκία δεν δημιουργεί επεισόδια χωρίς επίκληση νομιμότητας

Ανοησία των δύο ελλήνων στρατιωτικών χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς τη σύλληψη τους, όπως προκύπτει από την απομαγνητοφωνηση της συνέντευξης του, χθες στις ΙΣΤΟΡΙΕΣ του ΣΚΑΙ, την οποία διένειμε ο ίδιος ο σταθμός.

«Η Τουρκία ποτέ δεν έκανε επεισόδιο χωρίς να έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί νομιμότητα ή Διεθνές Νόμο ή ξέρω ‘γω "οι στρατιώτες παραβίασαν τα σύνορα", ή έγινε το πραξικόπημα στην Κύπρο, να επικαλεστεί, δε λέω ότι πράγματι το εννοεί. Άρα πρέπει κανείς να της δώσει ευκαιρίες με ανοησίες του για να κάνει τέτοιο», είπε ο κ.Κοτζιάς, ο οποίος επανέλαβε την θέση της αρχικής ανακοίνωσης του ΓΕΕΘΑ, ότι είχαν περάσει σε τουρκικό έδαφος «20 μέτρα».

«Δεν γνωρίζω αν έπεσαν σε παγίδα ή ήταν σχεδιασμένο αυτό. Ο τρόπος όμως της (τουρκικής) συμπεριφοράς δείχνει αλλαγή αντίληψης».«Δεν είναι η Τουρκία που παλαιότερα ανταλλάσσαμε -εγώ έχω ένα ολόκληρο αρχείο πάνω στο γραφείο μου- τους φαντάρους που έμπαιναν και συλλαμβάνονταν. Τους χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή με διαφορετικό τρόπο. Εγώ απέφυγα να μιλήσω όλο τον πρώτο καιρό για το ζήτημα, διότι η δικιά μου μελέτη ήταν ότι έρχεται κάποια στιγμή που οι Τούρκοι αλλάζουν τη συμπεριφορά τους και αυτή ήταν αυτή η περίπτωση»Ο κ.Κοτζιάς ενέταξε στην προεκλογική στρατηγική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τις πρόσφατες δηλώσεις για την καταστροφή της Σμύρνης, και επισήμανε ότι ο Ερντογάν έχει μεγάλα προβλήματα στον προεκλογικό του αγώνα.

«Σε μία-δυο περιπτώσεις έφθασαν οι Τούρκοι πιο κοντά στην κόκκινη γραμμή», είπε ο Υπουργός διαβεβαιώνοντας ότι «δεν την παραβιάσανε»

Μία εκ των περιπτώσεων αυτών ήταν «η πρόκληση που έγινε στα Ίμια με τον εμβολισμό λιμενικής βάρκας ή πλεούμενου». «Αυτός ο εμβολισμός, αν δεν υπήρχε ηρεμία και ψυχραιμία από την ελληνική πλευρά, ουδείς ξέρει που θα οδηγούσε» τόνισε επίσης ο κ. Κοτζιάς.Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι επιλογή του είναι να μην απαντά στις τουρκικές προκλητικές δηλώσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, για να στείλει το μήνυμα ότι θα πρέπει κι αυτοί να σοβαρευτούν, όπως είπε, όταν ξεφεύγουν από τα όρια.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε την άποψή του περί νευρικής Τουρκίας, την οποία περιέγραψε ως χώρα «γεμάτη αντιφάσεις και αντιθέσεις». Επίσης, παραδέχθηκε ότι οι αναθεωρητικές τάσεις του προέδρου της Τουρκίας περιλαμβάνουν και την Ελλάδα, όχι μόνο τα ανατολικά σύνορά της. Eπ’ αυτού ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι «τον Ερντογάν τον ενδιαφέρουν πριν από όλα οι ενεργειακοί πόροι της περιοχής και έχει ίσως και μια νευρικότητα από την πλευρά του, επιπλέον έχοντας την αίσθηση ότι προχωράει η αξιοποίηση των πόρων της περιοχής χωρίς την Τουρκία». Σε αυτή τη διάσταση ο κ. Κοτζιάς απέδωσε και την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, ιδιαίτερα μετά το «πάγωμα» των ερευνών της ιταλικής Εni στο οικόπεδο 3. Επ’ αυτού του θέματος, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να φτιάξει ένα κοινό ταμείο για τα έσοδα που θα υπάρξουν για να αξιοποιηθούν σε όλο το νησί». Για τη σύλληψη και κράτηση, επί δίμηνο στην Αδριανούπολη, του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, ο ΥΠΕΞ απέφυγε να μιλήσει για παγίδα ή προσχεδιασμένο γεγονός από την πλευρά της Τουρκίας. Ωστόσο, όπως είπε, «ο τρόπος της συμπεριφοράς δείχνει αλλαγή αντίληψης». Απαντώντας σε ερώτηση περί του αν οι δύο στρατιωτικοί είναι όμηροι, ο κ. Κοτζιάς ουσιαστικά άφησε σαφείς αιχμές και προς το εσωτερικό. Είπε, συγκεκριμένα: «Δεν νομίζω ότι είναι σε θέση να τους διαπραγματευτούν όπως σκέφτονται κάποιοι ένθεν και κακείθεν». Ο ΥΠΕΞ είπε ότι «κατά καιρούς, διάφοροι παράγοντες» ζητούν την ανταλλαγή των δύο με τους οκτώ, ωστόσο αντιλαμβάνονται τη διαφορά που, όπως είπε, είναι ότι «οι οκτώ ήρθαν στην Ελλάδα να ζητήσουν άσυλο, ενώ τους δύο τούς συλλάβανε εκείνοι. Εμείς δεν συλλάβαμε τους οκτώ και να τους επιστρέψουμε γιατί ήρθαν εδώ παρά τη θέλησή τους. Αρα η σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών είναι παρά τη θέληση των ιδίων και του κράτους στο οποίο υπηρετούν».