Μήνυμα Φίλη με πολλούς αποδέκτες: Νέα μείωση συντάξεων θα διαλύσει οικογένειες - Free Sunday
Μήνυμα Φίλη με πολλούς αποδέκτες: Νέα μείωση συντάξεων θα διαλύσει οικογένειες

Μήνυμα Φίλη με πολλούς αποδέκτες: Νέα μείωση συντάξεων θα διαλύσει οικογένειες

Την ώρα που ο πρόεδρος της Βουλής «ψαλιδίζει» τις ελπίδες για αποτροπή της συμφωνίας για μείωση των συντάξεων, ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης στέλνει σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, να μην υλοποιήσει τη δέσμευση αυτή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φίλης έθεσε ως στόχο του ολιστικού προγράμματος της κυβέρνησης την άρση των κοινωνικών αδικιών που ήρθαν με το μνημόνιο, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 τονίζοντας ότι «οι συντάξεις δεν πρέπει να μειωθούν γιατί περαιτέρω μείωση σημαίνει διάλυση και των οικογενειών που ζουν με τη σύνταξη του παππού».

Σύμφωνα με τον ίδιο η άρση της μείωσης των συντάξεων «θα έπρεπε να είναι μέρος της διαπραγμάτευσης». «Η επιμονή για περικοπή συντάξεων που είναι αίτημα του ΔΝΤ και την επέβαλαν στην κυβέρνση είναι μια επιμονή που ικανοποιεί μια ακραία ιδεοληψία των δανειστών» πρόσθεσε.

Ο δεύτερος στόχος του ολιστικού προγράμματος κατά τον κ. Φίλη θα έπρεπε να είναι «πώς όλες οι πολιτικές θα συγκλίνουν με την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Αν η Ευρώπη τρέχει με 2,5% κι εμείς πηγαίνουμε με 1,5% είναι μεγάλο πρόβλημα».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «πράγματι γυρνάμε μια σελίδα σε χαλαρότερη αλλά μεγαλύτερη επιτήρηση από Ιρλανδία και Πορτογαλία» διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος μιλά για την «καλύτερη δυνατή» και όχι για «καθαρή» έξοδο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να αλλάξουν μια σειρά αποφάσεων όπως τα πλεονάσματα 3,5% που, όπως είπε, «μειώνουν την ανάπτυξη». «Αν όλα τα κόμματα λένε ότι πρέπει αυτό να μην υπάρχει τότε πρέπει να υπάρξει μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση στη Βουλή και μια συμφωνία σε εθνική θέση» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Χαρακτήρισε, δε, «σκληρότερη λιτότητα» το υπερπλεόνασμα λέγοντας ότι «αυτο οδηγεί σε υφεσιακά φαινόμενα». «Δεν μπορούμε να έχουμε υπερπλεονάσματα αλλά αν έχουμε γιατί να πάμε σε μείωση συντάξεων;» αναρωτήθηκε ο κ. Φίλης.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη για τα ομόφυλα ζευγάρια έκανε λόγο για «κάθετη διαφωνία» προσθέτοντας ότι «αν τα έλεγε αυτά ένας υπουργός θα ήταν λόγος παραίτησης, αυτό δεν μπορείς να τον ελέγξεις».

Όσον αφορά τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είπε ότι «κάναμε μια επιλογή τους με βαση τα διακυβεύματα του Σεπτεμβρίου του 2015» ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «οι εκλογές θα δώσουν μια νέα πολιτική πραγματικότητα και τότε θα μιλήσουμε».

«Η συμφωνία με τους ΑΝΕΛ έχει ως όριο τις εκλογές» συμπλήρωσε ο Νίκος Φίλης.