Πέρασε με 161 "ναι" το άρθρο για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια - Free Sunday
Πέρασε με 161 "ναι" το άρθρο για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Πέρασε με 161 "ναι" το άρθρο για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Με 161 "ναι" και 103 "όχι" πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το επίμαχο άρθρο 8 του νομοσχεδίου για την Αναδοχή και την Υιοθεσία, που προβλέπει την αναδοχή παιδιών και από ομόφυλα ζευγάρια.

Ειδικότερα, σε σύνολο 264 βουλευτών, υπέρ του άρθρου 8 τάχθηκαν 161 έναντι 103 βουλευτών που καταψήφισαν. Από τους ΑΝΕΛ ο Βασίλης Κόκκαλης έστειλε επιστολική ψήφο με την οποία δήλωσε ότι καταψηφίζει το άρθρο 8.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «όχι» δύο βουλευτές,  οι κ.κ. Παραστατίδης και Μιχελογιαννάκης. Επίσης απείχαν οι διαφωνούντες (Γεωργία Γεννιά, Γ.Τζιμάνης, Ι. Καραγιάννης, Μ.Μπόλαρης). Ως απών καταγράφηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, καθώς έφτασε καθυστερημένος στην Ολομέλεια. Επίσης απόντες ήταν ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος η κυρία Αννα Βαγενά και η κυρία Νίνα Κασιμάτη.

Από την ΝΔ ψήφισαν «ναι» οι Ντόρα Μπακογιάννη, Ολγα Κεφαλογιάννη, Νίκη Κεραμέως και Κατερίνα Μάρκου. Απουσίαζαν συνολικά 8 βουλευτές μεταξύ των οποίων οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Από τους ΑΝΕΛ ψήφισαν «ναι» μόνον οι παρόντες Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις. Ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος απείχε.

Οι παρόντες βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ψήφισαν άπαντες «ναι» – μεταξύ των οποίων και η Φώφη Γεννηματά και ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ υποστηρικτές του «όχι» όπως οι Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Μιχάλης Τζελέπης, Γιώργος Αρβανιτίδης και Γιώργος Καρράς απείχαν.

Νωρίτερα η Ολομέλεια υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα «μέτρα για την προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής».

Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν. 

Τσίπρας: Κάποιοι λανθασμένα ταυτίζουν την υιοθεσία με την αναδοχή

Μιλώντας στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι μία πολύ σημαντική συνεισφορά σε αυτούς τους συνανθρώπους και τόνισε ότι «είναι ένα ανθρώπινο χρέος από την πλευρά της Πολιτείας απέναντι σε συνανθρώπους μας που θέλουν να κάνουν ό,τι πιο ανθρώπινο έχει η φύση μας. Να προσφέρουν και να λάβουν αγάπη».

Αναφερόμενος στη σύγχυση που προκάλσεσε στη δημόσια συζήτηση, «είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω σκοπιμοτήτων» η διάκριση ανάμεσα στην αναδοχή και την υιοθεσία, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι κάποιοι λανθασμένα ταυτίζουν την υιοθεσία, που αποτελεί μία διαδικασία η οποία εγκρίνεται σε τελικό στάδιο από δικαστήριο, με την αναδοχή.

«Η αναδοχή προβλέπει ότι το παιδί έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στους φυσικούς του γονείς, οι οποίοι επιπροσθέτως κατά τη διάρκεια της αναδοχής θα πρέπει να έχουν επαφή μαζί του. Θα έλεγα χωρίς υπερβολή ότι η αναδοχή ως πράξη αποτελεί υπόδειγμα αλτρουισμού, αλληλεγγύης και προσφοράς για όσους το επιλέγουν» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Επιλέγουν μόνο να δώσουν σε ένα παιδί, χωρίς να αποκτήσουν δικαιώματα σε αυτό. Και συνάπτεται μέσα από μία συμβολαιογραφική πράξη, αφού έχουν προχωρήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες».

Κατά τη διάρκεια της ομιλία του στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι «μπορεί αν θέλει να μας παραδώσει άλλο ένα μάθημα για το ποιος είναι λαϊκιστής και λογαριάζει μόνο το πολιτικό κόστος και ποιος αληθινά φιλελεύθερος».

«Είναι δικαίωμά του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ να το κάνει αυτό» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς, ειλικρινά, τον ευχαριστούμε γιατί κάνει τα πράγματα πιο καθαρά σε ορισμένους που πιστέψανε ότι είναι δήθεν πολιτικός του φιλελεύθερου κέντρου».

Επίσης, τον χαρακτήρισε βαθιά συντηρητικό, που πολλές φορές φλερτάρει με αναχρονιστικές ιδέες, αλλά φλερτάρει επικίνδυνα και με τον ακροδεξιό λαϊκισμό σε κάθε βήμα που αυτή η κυβέρνηση κάνει σε ζητήματα που αφορούν ατομικά δικαιώματα.

«Εμείς θα συνεχίζουμε να πορευόμαστε με βάση τις αρχές μας, αγνοώντας το πολιικό κόστος» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ανεξάρτητα και από τα όσα δημοσιεύονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως συμπλήρωσε.

ΝΔ: Το ποιος είναι φιλελεύθερος και προοδευτικός και ποιος ιδεοληπτικός και λαϊκιστής θα φανεί σύντομα στις κάλπες

Απαντώντας στον Πρωθυπουργό, α πό το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
 
«Το ποιος είναι φιλελεύθερος και προοδευτικός και ποιος ιδεοληπτικός και λαϊκιστής το έχουν πια καταλάβει πολύ καλά οι πολίτες και θα φανεί σύντομα στις κάλπες.
 
Όσον αφορά το ν/σ που ψηφίζεται σήμερα, η Νέα Δημοκρατία τοποθετήθηκε υπεύθυνα, με γνώμονα πρωτίστως τo συμφέρoν των παιδιών και τη σημερινή πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας από την οποία έχει πάρει διαζύγιο ο κ. Τσίπρας. 
 
Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επιλέγει την οξύτητα και την πόλωση ακόμη και για ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα για το οποίο η Νέα Δημοκρατία δεν έθεσε καν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, απλά αποδεικνύει τον πανικό της απερχόμενης Κυβέρνησής του».