Μαραντζίδη για δήμαρχο σκέφτονται στον ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Μαραντζίδη για δήμαρχο σκέφτονται στον ΣΥΡΙΖΑ

Μαραντζίδη για δήμαρχο σκέφτονται στον ΣΥΡΙΖΑ

Εντατικές διεργασίες για το πρώτο «crash test» μιας τάσης της κεντροαριστεράς που αφυπνίστηκε πρόσφατα και βλέπει θετικά τη συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποιες εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη. Οι υποστηρικτές μιας «νέας» προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα κάνουν την πρώτη τους δοκιμαστική έξοδο στην κάλπη των επερχόμενων πρυτανικών εκλογών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ).

Το μέλος της Κ.Ε. του ΚΙΝΑΛ, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης μπορεί να ήρθε έκτος, με ποσοστό 3,4%, στην κούρσα για την ανάδειξη επικεφαλής της κεντροαριστεράς, ήταν όμως το πρόσωπο της επικαιρότητας των τελευταίων ημερών. Υπενθυμίζεται πως πρώτος έσπευσε να στηρίξει τη Φώφη Γεννηματά στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης του περασμένου Νοεμβρίου με μια κοινή δήλωση: «Ας το πάρουν επιτέλους απόφαση: Έχουμε χαράξει αυτόνομη πορεία, αυτοδύναμη στρατηγική και ενωμένοι θα τηρήσουμε την πορεία αυτή σταθερά και αμετάκλητα. Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενός».

Το περιεχόμενο της δήλωσης αυτής εξηγεί και την έντονη δυσφορία της Χαριλάου Τρικούπη για την πρωτοβουλία του κ. Ραγκούση να διοργανώσει την περασμένη Κυριακή την εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον της προοδευτικής παράταξης». Ωστόσο, για τους εκ ΣΥΡΙΖΑ αποδέκτες του φλερτ είχε τον χαρακτήρα «μιας μεγάλης πολιτικής ζύμωσης, ενόψει μιας καινούργιας ιστορικής περιόδου, που με κόπο αναδύεται πάλι μετά τον Αύγουστο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε o Νίκος Ξυδάκης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση, όπως άλλωστε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης – παρουσίες ενδεικτικές της βαρύτητας που δίδεται στο εγχείρημα, καθώς όλοι τους αναφέρονται απευθείας στον πρωθυπουργό. Όμως αίσθηση προκάλεσε η απουσία του πασοκογενούς υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος αναπτύσσει ιδιαίτερη κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή και ο οποίος, όταν ρωτήθηκε σχετικά, την απέδωσε σε απουσία του από την Αθήνα. Στο τοπίο αυτό, οι πρυτανικές εκλογές στο ΠΑΜΑΚ απέκτησαν νέο ενδιαφέρον και κομβική σημασία για κυοφορούμενες συμμαχίες και εγχειρήματα.

«Φτωχοί όλων των ηλικιών, ενωθείτε!»

Επειδή κάθε πολιτικό εγχείρημα που σέβεται τον εαυτό του και θέλει να έχει σοβαρές αξιώσεις για εξουσία και μακροημέρευση αυτής χρειάζεται να πείσει πρώτα και κύρια για τον χώρο που διεκδικεί να καταλάβει, την καλή τους μαρτυρία κλήθηκαν να καταθέσουν στην εκδήλωση του κ. Ραγκούση δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με (προοδευτικά αριστερά) ψηφοδέλτια που είχε στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να είναι κομματικοί του. Το ιδεολογικό περίγραμμα της νέας προοδευτικής συμμαχίας κλήθηκαν να σκιαγραφήσουν οι καθηγητές Ν. Μουζέλης, Ν. Μαραντζίδης, Γ. Σωτηρέλης, Γερ. Μοσχονάς.

Ο καθηγητής Μαραντζίδης, ο οποίος διδάσκει στο ΠΑΜΑΚ, είναι αναγνωρίσιμος από το ευρύ κοινό για τον τηλεοπτικό σχολιασμό στον ΣΚΑΪ των δημοσκοπήσεων του πανεπιστημίου και αποτέλεσε επί χρόνια «κόκκινο πανί» για τους κυβερνώντες του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αμφισβητούσαν την αξιοπιστία των ευρημάτων των δημοσκοπήσεών του και το παραδοσιακά μεγαλύτερο εύρος της ψαλίδας που έβρισκε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Τι μεσολάβησε και έφτασε ο καθηγητής την περασμένη Κυριακή από την εκδήλωση του κ. Ραγκούση να καλεί «φτωχοί όλων των ηλικιών και νέοι όλων των εισοδημάτων, ενωθείτε»;

Ορίτζιναλ συριζαίοι και αριστερόστροφοι δεξιοί…

Η συνεργασία του καθηγητή Μαραντζίδη με τον ΣΚΑΪ έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο και κάποιοι απέδωσαν τη διακοπή της πολύχρονης συνεργασίας σε ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την έντονη κριτική που του άσκησε ο καθηγητής για τους χειρισμούς της ΝΔ στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και των συλλαλητηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ανατρέχοντας στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις για εκλογή πρύτανη στο ΠΑΜΑΚ, ο καθηγητής Μαραντζίδης συμμετείχε σε έναν κύκλο ανθρώπων που επηρέαζε τις εξελίξεις. Σε αυτόν τον κύκλο έπαιζε σημαντικό ρόλο ο πρώην πρύτανης Ηλίας Κουσκουβέλης και συμμετείχε και ο νυν υποψήφιος πρύτανης, καθηγητής του Οικονομικού Τμήματος, Στέλιος Κατρανίδης.

Το μοντέλο που περιέγραψε ο κ. Μαραντζίδης στην εκδήλωση Ραγκούση δοκιμάζεται στη Θεσσαλονίκη, ξεκινώντας από το ΠΑΜΑΚ, και οι εμπνευστές του σχεδίου κρίνουν πως το πεδίο είναι προνομιακό, καθώς στην υλοποίησή του θεωρούν ότι πέτυχαν να εξασφαλίσουν τη στήριξη των εκφραστών του πασοκογενούς ΣΥΡΙΖΑ, του βαθέος ΠΑΣΟΚ, των κεντροδεξιών που προέρχονται από τη ΝΔ αλλά βλέπουν θετικά την κυβέρνηση και των ΑΝΕΛ.

Ο καθηγητής Κατρανίδης θεωρείται ευφυής άνθρωπος, που γνωρίζει καλά πώς να τοποθετείται σωστά και να μεγιστοποιεί την απήχησή του στο ΠΑΜΑΚ. Διετέλεσε αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του καθηγητή Κουσκουβέλη, ο οποίος και στηρίζει την υποψηφιότητα. Από την άλλη πλευρά, ο νυν πρύτανης Αχιλλέας Ζαπράνης, κόκκινο πανί για τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου τα τελευταία χρόνια, στηρίζει τον έτερο υποψήφιο πρύτανη –και αρκετά νεότερο του κ. Κατρανίδη–, νυν αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, καθηγητή Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Κώστα Παπαδόπουλο, ο οποίος στο ΠΑΜΑΚ απολαμβάνει εκτίμηση για τους χαμηλούς τόνους και τη μεθοδικότητά του.

Η στήριξη του καθηγητή Κουσκουβέλη στην υποψηφιότητα Κατρανίδη κρίνεται κομβικής σημασίας, καθώς ο πρώτος ανέκαθεν θεωρούνταν υποστηρικτής της παραδοσιακής ΝΔ και χωρίς τη στήριξή του οι ελπίδες επιτυχίας του εγχειρήματος εκλογής του κ. Κατρανίδη θα είχαν περιοριστεί. Σήμερα χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση, ενώ πάντοτε διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Το ΠΑΜΑΚ δείχνει τον δρόμο για τη δημαρχία Θεσσαλονίκης;

Οι συσχετισμοί στο ΠΑΜΑΚ δεν θα μπορούσαν να γίνουν κατανοητοί έξω από το γενικό πλαίσιο των νέων ισορροπιών που διαμορφώνονται σε μια πόλη στην οποία λίγο-πολύ όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Οι αρχηγικές όσο και συχνές εμφανίσεις του κ. Σπίρτζη στη Θεσσαλονίκη δεν αποτελούν έκπληξη για όσους τον παρακολουθούν να διεκδικεί πρώτο ρόλο στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εξαγγελίες για οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες, υδατοδρόμια και άλλα μεγάλα έργα στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της συνόδου Ελλάδας-Βουλγαρίας-Αλβανίας-ΠΓΔΜ, η κατά μέτωπο επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ που την ίδια μέρα περιόδευε στη Θεσσαλονίκη και κυρίως η συμμετοχή του σε εκδήλωση με τίτλο «Και αρχαία και μετρό» στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης «κάθε άλλο παρά ασύνδετες μεταξύ τους παρεμβάσεις δεν θα πρέπει να θεωρούνται» λένε συνάδελφοί του που τον γνωρίζουν από την εποχή του ΤΕΕ.

Η παρουσία του κ. Σπίρτζη στην εκδήλωση για το μετρό, μαζί με την υπουργό Πολιτισμού, τους αρχαιολόγους και –από τις σπάνιες φορές– σύσσωμο τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, εξελήφθη από πολλούς ως μήνυμα ότι τουλάχιστον ένα τμήμα του κυβερνώντος κόμματος κατέληξε στον επόμενο υποψήφιο δήμαρχο για τη Θεσσαλονίκη, στο πρόσωπο του προέδρου της Αττικό Μετρό Γιάννη Μυλόπουλου, εντύπωση που ενίσχυσε και το ύφος της ομιλίας του τελευταίου.

Την ίδια στιγμή, όμως, διαρρέονται πληροφορίες που θέλουν τον καθηγητή Μαραντζίδη να έχει δεχτεί και ο ίδιος πρόταση να προωθήσει την εφαρμογή του μοντέλου του στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ως υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής σχήματος που θα στηρίζεται από συνασπισμό δυνάμεων, αντίστοιχο με αυτόν που υποστηρίζει την υποψηφιότητα Κατρανίδη.

Άλλωστε ο κ. Μαραντζίδης προέρχεται από οικογένεια από την Αριστερά που έχει εκλέξει μέλη της στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης και κινείται κοντά πολιτικά στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, για τον οποίο έχει εκφραστεί πολύ θετικά. Κάποιοι παρατηρούν ότι η παράταξη που έκανε ο κ. Μπουτάρης έχει ΠΑΣΟΚ, διαφοροποιημένους από τη ΝΔ και φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη. Ένας νέος επικεφαλής θα μπορούσε να της δώσει και την ορμή που δείχνει να έχει χάσει τα τελευταία χρόνια.