Γ. Κύρτσος: Οι πέντε κατευθύνσεις της Ελλάδας μετά το Brexit - Free Sunday
Γ. Κύρτσος: Οι πέντε κατευθύνσεις της Ελλάδας μετά το Brexit

Γ. Κύρτσος: Οι πέντε κατευθύνσεις της Ελλάδας μετά το Brexit

Μια αίθουσα γεμάτη μεταπτυχιακούς φοιτητές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και προπτυχιακούς φοιτητές της Νομικής, επιφύλαξε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο τομέας των Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ για το Brexit την Τετάρτη 9 Μαΐου, κατά την οποία εορτάζεται η Ημέρα της Ευρώπης.

Οι διοργανωτές είχαν καλέσει ως ομιλητή στην εκδήλωση τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο, ο οποίος συνομίλησε με τους καθηγητές του τμήματος και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των φοιτητών.

Ο κ. Κύρτσος επισήμανε πέντε κατευθύνσεις στις οποίες εκτιμά πως πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα αναφορικά με το Brexit. Συγκεκριμένα:

  • • Να βρει τρόπο να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους από τους Ευρωπαίους εταίρους και ανταγωνιστές, για να πρωταγωνιστήσει ξανά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
  • • Να μην αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που συνεπάγεται το Brexit με μια αμυντική έως παθητική στάση, αλλά κάνοντας δυναμικές κινήσεις, όπως είναι η μετατροπή του Πειραιά σε ισχυρότερο ναυτιλιακό κέντρο, η συμμετοχή μας στον ευρωπαϊκό φορολογικό ανταγωνισμό, η επεξεργασία και εθνικής πολιτικής στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.
  • • Να επεξεργαστεί αμοιβαία επωφελείς λύσεις στα προβλήματα που δημιουργεί το Brexit για Έλληνες και Βρετανούς.
  • • Να αναλύσει ξανά τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό χάρτη μετά το Brexit.
  • • Να διεκδικήσει μια καλύτερη και ισχυρότερη Ελλάδα, σε μια καλύτερη και ισχυρότερη Ε.Ε., ξεπερνώντας τις άμεσες δυσκολίες και ακολουθώντας μια στρατηγική σε βάθος χρόνου.

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Γιάννης Στεφανίδης παρουσίασε την ιστορία των σχέσεων Βρετανίας και Ευρώπης από το τέλος του Πολέμου, την προσπάθεια της Βρετανίας να ενταχθεί στην Ε.Ε. τη δεκαετία του ’60, την ένταξή της τελικά τη δεκαετία του ’70 και τις πρώτες αψιμαχίες την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ, μέχρι και τους λόγους που οδήγησαν στο Brexit σήμερα.

Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Γιάννης Παπαγεωργίου ανέλυσε τις θεσμικές επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., με έμφαση στις επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Ιρλανδίας εξαιτίας της πιθανής αποχώρησης της Βρετανίας και από την τελωνειακή ένωση – αντίστοιχες επιπτώσεις θα έχει και στην Κύπρο, η οποία έχει χερσαία σύνορα με τη Βρετανία, στις βρετανικές βάσεις.

Για τις συνέπειες του Brexit στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, τα προβλήματα που γεννιούνται για τα 3 εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών –μεταξύ τους και αρκετοί Έλληνες– που είναι στη Βρετανία και το 1 εκατομμύριο Βρετανών που είναι στην Ε.Ε. μίλησε ο επ. καθηγητής της Νομικής Σχολής Δημοσθένης Λέντζης, ενώ στη διαχείριση του Brexit από το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας αναφέρθηκε η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Ευγενία Σαχπεκίδου.

Μετά την εκδήλωση ο κ. Κύρτσος συζήτησε με τους υπευθύνους του τμήματος τις δυνατότητες για περισσότερη ενημέρωση των φοιτητών για τις εξελίξεις στην Ε.Ε. και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να συνεισφέρει ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Κύρτσος είχε συναντήσεις με τους πρυτάνεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητή Περικλή Μήτκα, και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Αχιλλέα Ζαπράνη, με τους οποίους συζήτησε εκπαιδευτικά θέματα, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΟΔΕ της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, κ. Αντώνη Γυφτόπουλο.