«Πόλεμος» για την αξιολόγηση - Free Sunday
«Πόλεμος» για την αξιολόγηση

«Πόλεμος» για την αξιολόγηση

Σε θέση μάχης βρίσκεται η ΑΔΕΔΥ, με στόχο την ακύρωση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προβλέπει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Μάλιστα, η συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων φέρεται αποφασισμένη να αποτρέψει την υλοποίηση της αξιολόγησης μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και να ακυρώσει εν τοις πράγμασι τη διαδικασία, όπως συνέβη πέρυσι στους δήμους.

Ατμόσφαιρα μάχης

Για την ώρα, η ΑΔΕΔΥ έχει ανακοινώσει «απεργία-αποχή» των δημοσίων υπαλλήλων από τη διαδικασία της αξιολόγησης και από τη συμμετοχή τους, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην υποβολή στοιχείων των εργαζόμενων, ώστε να συγκροτηθεί ηλεκτρονικό μητρώο αξιολόγησης. Η συνομοσπονδία καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους να μη δώσουν οιοδήποτε στοιχείο, ξεκαθαρίζοντας ότι καλύπτει πλήρως όσους εργαζόμενους δηλώσουν συμμετοχή στην «απεργία-αποχή» από την αξιολόγηση και υποστηρίζοντας ότι οι υπάλληλοι δεν έχουν «καμία υποχρέωση» να παράσχουν στοιχεία στο υπουργείο. Μάλιστα, η ΑΔΕΔΥ κάλεσε «τα σωματεία και τις ομοσπονδίες να ενημερώσουν άμεσα με όλα τα μέτρα τους συναδέλφους και να οργανώσουν τη μαζική συμμετοχή όλων στην απεργία-αποχή απ’ όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης».
Την ίδια στιγμή η συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων προχωρά και σε πιο «επιθετικές» κινήσεις, καθώς την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησε στάση εργασίας από το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου, με αντικείμενο τις ελαστικές μορφές εργασίας (αναπληρωτές, συμβασιούχοι κ.λπ.) στο Δημόσιο, διεκδικώντας την κατάργησή τους και την κάλυψη των κενών με μόνιμους διορισμούς, ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 30 Μαΐου, ορίζοντας τη συγκεκριμένη ημερομηνία ως ημέρα πανεθνικής δράσης ενάντια στη λιτότητα, στην ανεργία και στην υπερφορολόγηση, με την κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη για την αξιολόγηση να βρίσκεται μεταξύ των βασικών αιτημάτων της κινητοποίησης. Στην απεργία θα συμμετάσχει και η ΓΣΕΕ.

Αποφασισμένη η κυβέρνηση

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη κατά τη συζήτηση στη Βουλή της τροπολογίας για την ηλεκτρονική αξιολόγηση είχε υπογραμμίσει ότι μέσω της ειδικής πλατφόρμας ηλεκτρονικής αξιολόγησης θα δίνεται τόσο στις Διευθύνσεις Προσωπικού όσο και στον κάθε υπάλληλο ξεχωριστά το δικαίωμα πρόσβασης ως πιστοποιημένου χρήστη ώστε να μπορεί να συμπληρώνει ο κάθε υπάλληλος τόσο τη φόρμα αξιολογουμένου όσο και τη φόρμα αξιολογητή Α΄ ή αξιολογητή Β΄ αντιστοίχως. «Αυτόματα θα υποβάλλει τις εκθέσεις αυτοαξιολόγησης ή αξιολόγησης στο σύστημα, το οποίο θα τις προωθεί στον επόμενο κρίκο της αλυσίδας, ενημερώνοντάς τον σχετικά» είχε εξηγήσει η κ. Γεροβασίλη, διευκρινίζοντας ότι η ηλεκτρονική αξιολόγηση αφορά περίπου 230.000 δημοσίους υπαλλήλους που εντάσσονται στο διοικητικό προσωπικό του στενού δημοσίου τομέα και των ΟΤΑ και ότι στόχος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου.
Μάλιστα, για να αποφευχθούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την περσινή διαδικασία αξιολόγησης, η τροπολογία για την ηλεκτρονική αξιολόγηση περιλαμβάνει διευκολύνσεις, όπως, για παράδειγμα, ότι η αξιολόγηση θεωρείται έγκυρη ακόμα και αν συμμετέχει σε αυτήν ένας εκ των δύο αξιολογητών. Εφόσον και οι δύο αξιολογητές επιλέξουν να απόσχουν, τότε το φύλλο της αξιολόγησης μπορεί να συμπληρωθεί μόνο από τον υπάλληλο. Ενώπιον, μάλιστα, των νέων αντιδράσεων της ΑΔΕΔΥ, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης είχε υπογραμμίσει ότι «η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής διαδικασίας δεν επιφέρει καμία απολύτως αλλαγή στο σύστημα. Δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα του, το απλοποιεί, ενισχύει τη διαφάνειά του και εξοικονομεί πολύτιμους πόρους. Ως εκ τούτου, δεν είναι κατανοητές οι όποιες αντιδράσεις στην εφαρμογή του».

«Τιμωρίες» και αντιδράσεις

Παράλληλα, περιλαμβάνεται και διάταξη η οποία προβλέπει τον αποκλεισμό από τις κρίσεις προϊσταμένων όσων υπαλλήλων δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση, με στόχο να «τιμωρούνται» όσοι υπάλληλοι αρνούνται να αξιολογηθούν. Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί άλλο ένα σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και ΑΔΕΔΥ, καθώς η συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων ζητά την απόσυρσή της, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο δέχεται να συζητήσει το ενδεχόμενο αυτό μόνο υπό την προϋπόθεση της λήξης της αποχής από τη διαδικασία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε παράσταση έξω από το ΣτΕ, όπου εκδικάστηκε η αίτηση αναστολής των διοικητικών πράξεων με τις οποίες αποκλείστηκαν εργαζόμενοι από τη διαδικασία των κρίσεων λόγω της συμμετοχής τους στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, με τη συνομοσπονδία να αναφέρει ότι η διαδικασία «οδηγεί στη διάλυση του Δημοσίου» και να χαρακτηρίζει ως «απεργοσπαστική» την επίμαχη ρύθμιση. Σημειώνεται, πάντως, ότι στην προηγούμενη φάση της διαδικασίας η συμμετοχή των υπαλλήλων στα υπουργεία είχε φτάσει το 70%.

Μητσοτάκης: Χρειάζεται διάφανο σύστημα

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση με θέμα «Δημόσιο με αξιοπρέπεια, Δημόσιο για τους πολίτες» και αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιολόγησης, υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση αποτελεί αίτημα των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων, διευκρινίζοντας ότι «το μοντέλο μας θα είναι διάφανο και απολύτως αξιοκρατικό. Όσοι λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία θα επιβραβεύονται ιεραρχικά και μισθολογικά. Όσοι υστερούν θα καταρτίζονται για να βελτιωθούν ή θα μετακινούνται σε άλλες θέσεις». Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε στην ίδια εκδήλωση ότι «θεωρώ τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο κεντρικό μοχλό για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Αποκλειστική του αποστολή είναι η καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση του πολίτη», ενώ καθησύχασε και τις ανησυχίες των δημοσίων υπαλλήλων, δεσμευόμενος ότι «δεν θα γίνουν απολύσεις. Όμως ο κανόνας “μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις” θα εφαρμοστεί. Οι προσλήψεις δεν θα γίνονται άκριτα όπως σήμερα, αλλά με συγκροτημένο σχέδιο».