Τόσκας: Ξαναβλέπουμε το σχεδιασμό μας για τα Εξάρχεια - Free Sunday
Τόσκας: Ξαναβλέπουμε το σχεδιασμό μας για τα Εξάρχεια

Τόσκας: Ξαναβλέπουμε το σχεδιασμό μας για τα Εξάρχεια

Για προσπάθειες ενίσχυσης της αστυνομίας έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ως μέσο για την πρόληψη της εγκληματικότητας.

Έκανε ειδική αναφορά στη διακίνηση ναρκωτικών και την μικροεγκληματικότητα στα Εξάρχεια, προαναγγέλλοντας αναπροσαρμογή σχεδιασμού της αστυνομίας στην περιοχή, ενώ στάθηκε στο «πρόβλημα ασφάλειας» που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια. Επισήμανε την αύξηση των προσφυγικών ροών κατηγορώντας την Τουρκία ότι δηλώνει υπερβολικό αριθμό προσφυγικών ροών για να διεκδικήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος σε θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μίλησε για την εγκληματικότητα, για το νόμο Παρασκευόπουλου, τη διακίνηση ναρκωτικών στα Εξάρχεια και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και για το μεταναστευτικό και τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αστυνομία όσον αφορά την εγκληματικότητα, ο Ν. Τόσκας ανέφερε πως «το πρόβλημα εντοπίζεται στη μικροεγκληματικότητα, στις κλοπές και στις ληστείες σε σπίτια και το πεζοδρόμιο. Εκεί επικεντρωνόμαστε. Παρατηρούμε ότι τη διετία 2013 - 2014 το 70% των περιστατικών που διαχειρίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. αφορούσαν ληστείες και κλοπές στην κατηγορία "βαρύνουσας εγκληματικότητας"», ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι «στο σοβαρότερο έγκλημα έχουν επιτευχθεί μεγάλες επιτυχίες, συνεχώς αποκαλύπτονται κυκλώματα μεγάλης εγκληματικότητας, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του λαθρεμπορίου φαρμάκων. Ωστόσο, συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα σε χαμηλότερο επίπεδο, το οποίο ελέγχεται και πιο δύσκολα.

Ο αρμόδιος σε θέματα Προστασίας του πολίτη τόνισε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό των «μικροεκλημάτων» δηλώνοντας πως «ενεργοποιηθήκαμε άμεσα και αποσύραμε σε χρόνο ρεκόρ 800 περίπου αστυνομικούς από τη φύλαξη προσώπων και στόχων και τους βάλαμε να αστυνομεύουν δημόσιους χώρους και περιοχές ή να πάνε στα αστυνομικά τμήματα. Επέβλεψα προσωπικά τη διαδικασία, ώστε να πάνε όλοι σε τμήματα και πεζές περιπολίες».

Σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο και τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για την άρση του σε περίπτωση κακουργημάτων, δήλωσε πως «υπάρχει, πράγματι, πρόβλημα ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους. Είναι ένα ζήτημα το οποίο εξετάζεται από επιτροπή του υπουργείου Παιδείας με τη συμμετοχή εκπροσώπου της αστυνομίας. Το πόρισμα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες και δεν θέλω να προτρέξω. Στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, πάντως, η αστυνομία έχει σε αρκετές περιπτώσεις επέμβει στο προαύλιο προκειμένου να διώξει μικρεμπόρους ναρκωτικών».

Όσον αφορά το κύκλωμα ναρκωτικών στα Εξάρχεια, τόνισε ότι «στο παρελθόν δεν γίνονταν στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, αλλά μαζικές επιχειρήσεις κάτω από το φως των καμερών προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Εμείς κάναμε μεγάλες επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών, που αποτελούν οξυγόνο στις άλλες μορφές εγκλήματος. Υπάρχουν πάντως τεράστια προβλήματα, δικαιολογώ τα παράπονα κατοίκων που λένε ότι η κατάσταση εκεί δεν έχει εξομαλυνθεί. Υπάρχει παραβατικότητα και η ΕΛ.ΑΣ. θα αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της. Θα δείτε το επόμενο διάστημα διαφορετική αντιμετώπιση και στο πεδίο της μικροεγκληματικότητας, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους».

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Ν. Τόσκας σημείωσε πως «εχουμε σημαντική αύξηση στις εισόδους μεταναστών, κυρίως στον Έβρο και δευτερευόντως στα νησιά, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2017. Στον Έβρο ενώ τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2017 είχαμε υποδεχθεί 633 ανθρώπους, το 2018 ο αριθμός τους έφτασε τους 5.771. Η αυξητική τάση, πάντως, φαίνεται να ανακόπτεται μετά από προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ», ενώ στη συνέχεια δήλωσε πως «επικεντρωθήκαμε στη σύλληψη διακινητών και στην εμφανή παρουσία της αστυνομίας στα περάσματα του Έβρου. Έχουμε γύρω στους 1.400 αστυνομικούς στην περιοχή. Χρησιμοποιήσαμε σε εντατικό βαθμό και τεχνικά μέσα, εννοώ κάμερες αλλά και τα drones της αστυνομίας. Η καλή πληροφόρηση μας επέτρεψε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας ως προς τις μεταναστευτικές ροές τόνισε ότι «σ’ αυτό το θέμα, γίνεται ένα παιγνίδι από μεριάς Τουρκίας ανάμεσα στην αλήθεια και την υπερβολή. Χρησιμοποιούν υπερβολικούς αριθμούς για να διεκδικήσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Πάντως, απ’ ό,τι λένε οι ίδιοι σε κάποιες κλειστές και περισσότερο σοβαρές συζητήσεις, οι παράτυποι μετανάστες στο έδαφός της υπολογίζονται στα δύο εκατομμύρια». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι θα ήθελε περισσότερη βοήθεια από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και ότι έχει στείλει επιπλέον 600 αστυνομικούς στα νησιά.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στην ετοιμότητα του πυροσβεστικού σώματος εν όψει της νέας περιόδου, δηλώνοντας ότι «Μισθώνουμε τέσσερα «βαρέος τύπου» πυροσβεστικά ελικόπτερα αντί τριών πέρυσι και εννέα μεσαίου τύπου αντί επτά, ενώ έχουμε στείλει στις ΗΠΑ για ανακατασκευή τους κινητήρες δώδεκα Canadair. Υπολογίζουμε ότι η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι την περυσινή χρονιά, που είχαμε βλάβες στο 50% των αεροσκαφών. Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου θα έχουμε ετοιμοπόλεμα επτά CL-215 και τρία έως πέντε CL-415. Επιπλέον, στη διάρκεια του χειμώνα εκπαιδεύσαμε τους χειριστές των Σινούκ του στρατού και των Super Puma της Πυροσβεστικής σε ρίψεις νερού με κάδο».

Απαντώντας σε ερώτηση όρι οι επιθέσεις του «Ρουβίκωνα» σε καλά φυλασσόμενους στόχους, όπως οι πρεσβείες του Ισραήλ και της Γαλλίας, εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ. ο Νίκος Τόσκας τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ομάδα κινείται ανάμεσα στη γραφικότητα και το όριο της νομιμότητας. Στις περιπτώσεις που πετούν φυλλάδια μπορεί, πράγματι, να μας κάνουν πολιτική ζημιά, αλλά δεν υπερβαίνουν τα όρια της δημοκρατικής έκφρασης. Αντίθετα, στις περιπτώσεις που υπερβαίνουν τα όρια του νόμου έχουμε συλλάβει μέλη της ομάδας, όπως στην Τήνο, στην περίπτωση του Βρετανικού Συμβουλίου, της γαλλικής πρεσβείας. Δεν είναι, όμως, πάντοτε κατορθωτό».

Πηγή: The Press Project/Καθημερινη