Τσίπρας: Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία - Υπάρχουν ανοικτά θέματα - Free Sunday
Τσίπρας: Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία - Υπάρχουν ανοικτά θέματα

Τσίπρας: Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία - Υπάρχουν ανοικτά θέματα

«Με τον κ. Ζάεφ συναντηθήκαμε και χθες και σήμερα. Είχαμε πολύ απαιτητικές διαπραγματεύσεις. Η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στην συνάντηση των υφυπουργών εξωτερικών στο Σούνιο ήταν ουσιαστική. Ωστόσο είναι ακόμη αρκετά τα ζητήματα καθώς πρόκειται για μία πολύπλοκη διαπραγμάτευση. Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες, συναντηθήκαμε και σήμερα. Εχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση να διανυθεί. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από τις συναντήσεις που είχε με τον Ζόραν Ζαεφ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

«Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση σε ποια σημεία έχουν συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. «Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι ούτε στο θέμα του ονόματος έχει υπάρξει συμφωνία. 

Η πρόοδος είναι ουσιαστική ωστόσο είναι ακόμη αρκετά τα ζητήματα, που χρηζουν και διαπραγμάτυσης και διευκρίνησης. Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση να διανύσουμε. Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία. Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να ξαναβρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα. Με δεδομένο ότι κοινή μας επιδίωξη να εχουμε ενα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου».

Σε ερωτήσεις για το όνομα τόνισε ότι τίποτα δεν έχει κλειδώσει ούτε στο θέμα του ονόματος διαψεύδοντας ότι έχει προχωρήσει η λύση του «Ανω Μακεδονία».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει η περίπτωση να γίνει μία συμβολική συνάντηση στις Πρέσπες για να κλείσει η συμφωνία με τα Σκόπια τόνισε ότι είναι μια σκέψη αλλά θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στις επαφές που θα έχουν στην συνέχεια οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών.

Ο πρωθυποργός, εξήρε την στάση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο του Λαϊκού Κόμματος, η οποία ήταν βασισμένη στην κοινή εθνική γραμμή για το σκοπιανό, όπως ανέφερε.

Την πεποίθηση ότι στο τέλος θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όπως συμβαίνει πάντοτε στην Ε.Ε., εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, και τόνισε πως το θέμα είναι αυτός ο συμβιβασμός να είναι προωθητικός, προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων και της Ε.Ε. στο σύνολο της.

«Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, και παρατήρησε πως ακόμα και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί αυτή την επιτυχία.

Το θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους συζήτησε στις συναντήσεις που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε συνέντευξη Τύπου τόνισε πως συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό λύση για την ονομασία που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

«Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για την ονομασία η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως είναι ανάγκη να έχουμε περισσότερες συζητήσεις στις χώρες μας», δήλωσε ο Ζάεφ σε δημοσιογράφους στη Σόφια.

Επίσης εξέφρασε την ελπίδα του  ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα της ΠΓΔΜ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο.