Το μπαλάκι της λύσης στην Αθήνα - Free Sunday
Το μπαλάκι της λύσης στην Αθήνα

Το μπαλάκι της λύσης στην Αθήνα

Στην ελληνική κυβέρνηση επανήλθε το μπαλάκι στο πινγκ -πονγκ της διαπραγμάτευσης για την ολόκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μετά την πίεση που ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί μετέφερε  χθες προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει η κυβέρνηση σε συγκεκριμένες ενέργειες μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας είτε αποδεχόμενη τις προτάσεις των θεσμών είτε καταθέτοντας τις δικές της αντιπροτάσεις.

Ο κ. Μοσκοβισί εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι «με λίγες προσπάθειες» μπορεί να επιτευχθεί η αναγκαία για την απεμπλοκή της διαπραγμάτευσης πρόοδος ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ διεμήνυσε ότι εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Από την άλλη, ο κ. Τόμσεν του ΔΝΤ, άφησε ανοικτα ό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των εκτιμήσεων του Ταμείου αν αποδειχθούν υπερβολικά απαισιόδοξες. 

Η ελληνική πλευρά φέρεται να αναζητά τα μέτρα-αντίβαρο που θα προτείνει και σε αυτά περιλαμβάνονται μέτρα στήριξης των κατοίκων των νησιών. και οριακές μειώσεις σε:

  • συντελεστές ΦΠΑ (από 13% σε 12% για τα τρόφιμα),
  • φόρους εισοδήματος (με εισαγωγικό κλιμάκιο 10%-11% μεταξύ 6.000-8.636 ευρώ για όσους φοροαπαλλάσσονταν μέχρι φέτος) 
  • ΕΝΦΙΑ,

 

Η τύχη αυτών ή άλλων προτάσεων θα κριθεί στις επόμενες πέντε μέρες, μετά την παράταση που έδωσε στη διαπραγμάτευση ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί που, πάντως, πριν αναχωρήσει χθες από την Αθήνα, προειδοποίησε όλους (από τον υπουργό Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) πως η «μπάλα» είναι στην ελληνική πλευρά και στον ελάχιστο χρόνο που απομένει, πρέπει να προλάβουν να κάνουν τη δική τους «κατεβασιά», αλλιώς μπορεί το παιχνίδι να τελειώσει (κατά το «game over» όπως είχε πει πριν λίγα χρόνια στην Αθήνα και ο σημερινός πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουκερ).