To φιάσκο της μεθόδευσης της σκευωρίας της Novartis (live) - Free Sunday
To φιάσκο της μεθόδευσης της σκευωρίας της Novartis (live)

To φιάσκο της μεθόδευσης της σκευωρίας της Novartis (live)

Ξεκινάει στις 10 στη βουλή η συζήτηση για το πόρισμα της προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση της NOVARTIS η οποία είχε συσταθεί για να εξεταστούν ενδεχόμενες ευθύνες δύο πρώην πρωθυπουργοών και οκτώ υπουργών για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πρόκειται για τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου και τους πρώην υπουργούς Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γεώργιο Κουτρουμάνη,

Η επιτροπή ουσιαστικά δεν συνεδρίασε ποτέ διότι αμέσως μετά τη σύσταση της διαπίστωσε αναρμοδιότητα και σήμερα προτείνει στην Ολομέλεια να μην ασκήσει η Βουλή ποινική δίωξη, λόγω αναρμοδιότητάς της, για τις πράξεις της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα και να διαβιβάσει το Πόρισμα της Επιτροπής στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, η οποία είχε στείλει τον φάκελλο στη βουλή.

Χθες ο Υπουργός δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι τέθηκαν στο αρχείο οι μηνύσεις Σαμαρά και Βενιζέλου και Λοβέρδου κατά των δικαστικών λειτουργών που διαχειρίστηκαν την υπόθεση προκαλώντας την οργή των δύο πολιτικών, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι η υπόθεση θα επιστρέψει.

Σήμερα τον λόγο αναμένεται να λάβουν τα εννέα από τα δέκα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα καθώς, όπως έχει γίνει γνωστό, δεν θα παραστεί, μόνο, ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα αποστείλει υπόμνημα.

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει και η διαδικασία με την οποία θα γίνει η ψηφοφορία καθώς υπάρχει αιτιολόγηση ψήφου στην διατύπωση “να μην ασκηθεί δίωξη λόγω αναρμοδιότητος”

Από το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει και ο «γύρος» των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών. Οι κάλπες θα είναι δέκα και αριθμημένες. Αριθμημένοι θα είναι και οι φάκελοι στους οποίους θα μπουν τα ψηφοδέλτια.

Σύμφωνα με το πόρισμα της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, η Βουλή είναι αναρμόδια για τη δίωξη και εκδίκαση των εγκλημάτων του σκανδάλου NOVARTIS και οφείλει να επιβεβαιώσει τη σχετική αρμοδιότητα των τακτικών δικαστηρίων.

«Η σκευωρία έχει αποκαλυφθεί, ο ελληνικός λαός γνωρίζει, το σχέδιο έχει ήδη καταρρεύσει και αποκαλύψει το απεχθές πρόσωπο της συκοφαντίας, της συνομωσίας και της σπίλωσης που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» είναι το περίγραμμα στο οποίο θα κινηθεί η Νέα Δημοκρατία ενώ το Κίνημα Αλλαγής καταγγέλει επίσης σκευωρία.

Το ΚΚΕ έχει καταγγείλλει ότι δεν υπήρχε καμία κυβερνητική πρόθεση για διερεύνηση ευθυνών, το ΠΟΤΑΜΙ κάνει λόγο για «κοινοβουλευτικό φιάσκο» και «παταγώδη κοινοβουλευτική αποτυχία», ενώ η Χρυσή Αυγή, υποστηρίζει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την άσκηση ποινικής δίωξης.

Σαμαράς: Εχει μπλέξει άσχημα ο Τσίπρας και οι συνεργοί του

Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση Novartis εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Οταν ένας πρώην πρωθυπουργός καταθέτει όχι μια απλή μήνυση αλλά μήνυση συστάσεως συμμορίας είναι δυνατόν να μην τον καλέσει ο εισαγγελέας να καταθέσει; Κι όμως συνέβη κι αυτό στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Το έκαναν από αλαζονεία; Κυρίως το έκαναν από φόβο. Αυτά δεν μπορούν να μπουν στο αρχείο, θα ανασυρθούν, έχει μπλέξει άσχημα ο κ. Τσίπρας και αυτός και οι συνεργοί του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Ο πρωθυπουργός απέδειξε μόνος του ότι πρόκειται για σκευωρία καθώς δεν υπάρχει κανένα στοιχείο και στέλνει τη σκευωρία σε βάρος μας στην τακτική δικαιοσύνη. Τι νόημα έχει να ψηφίζεις «ναι» σε έναν και «όχι» σε άλλον;

Θέλατε να μείνει μόνο η σπίλωση σε βάρος μας, η σκιά και αυτό προτείνουν σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και οφείλω να σας πάω μέχρι τέλους και να σας καθίσω στο σκαμνί. Το οφείλω στον λαό, στην παράταξή μου και στη γυναίκα μου και στα παιδιά μου. Οπως λέτε κι εσείς «αυτό είναι δίκαιο και θα γίνει πράξη». Σας ευχαριστώ που μόνοι σας αποκαλυφθήκατε. Γνωρίζατε τις κατηγορίες πριν ακόμα υπάρξουν και τις διαρρέατε στον Τύπο πρις τις καταθέσουν οι ψευδομάρτυρες.

Μας λέτε ότι θέλετε να λύσετε το Μακεδονικό. Μας λέτε ότι δείξατε ανθρωπισμό ανοίγοντας τα σύνορα στους πρόσφυγες. Στην ουσία ανοίξατε τα σύνορα στους λαθρομετανάστες.

Παραδώσατε την Αθήνα στο έλεος του Ρουβίκωνα και των άλλων ταγμάτων εφόδου, αφήσατε χιλιάδες καταδικασμένους για κακούργημα από τους φυλακές. Και ζητάτε από τον ανήμπορο κόσμο όταν μπαίνουν οι ληστές να κάνουν πως κοιμούνται. Τέτοιο κατάντημα», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Στουρνάρας: Φοβήθηκαν την αποκάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών ενόχων

Για τη μεγαλύτερη σκευωρία στην ιστορία της μεταπολίτευσης έκανε λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας από το βήμα της Βουλής για την υπόθεση Novartis. Άσκησε δε οξεία κριτική στην απόφαση της πλειοψηφίας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής να «νίψει τας χείρας της» και να «σηκώσει τα ψηλά χέρια», αρνούμενη να εξετάσει τις «άθλιες και συκοφαντικές κατηγορίες», επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό έχει ενσυνειδήτως απεμπολήσει το χρέος της να αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών και της ίδιας της Δημοκρατίας, «που τα τραυμάτισε η οργανωμένη σπίλωση πολιτικών προσώπων και θεσμικών λειτουργών».

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι η Επιτροπή είχε υποχρέωση κατά το Σύνταγμα να εξετάσει τις κατηγορίες, τις υπόνοιες, τα στοιχεία, και να εκδώσει πόρισμα. Επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν επικαλέστηκε ούτε αποσβεστικές προθεσμίες, ούτε οποιαδήποτε άλλη εξαίρεση ή προνόμιο προβλέπεται για υπουργούς και θύμισε ότι κατά την προηγούμενη συζήτηση στη Βουλή ζήτησε να προστατευθεί η κοινωνία «από τις συνέπειες που θα είχε η επιλογή να  παραμείνουν αιωρούμενες και ανέλεγκτες οι κατηγορίες, και να μετατραπεί,  έτσι, η συκοφαντία σε θεσμό στο δημόσιο βίο της χώρας, με τη δική σας ανοχή ή συμμετοχή».

«Κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, αν και τα δέκα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, αλλά και σύσσωμη η Αντιπολίτευση, ζήτησαν να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης, η πλειοψηφία της Επιτροπής το αρνήθηκε» τόνισε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του το αρνήθηκε, παρά την περί του αντιθέτου ρητή συνταγματική επιταγή, για τρεις λόγους:

- Πρώτον, επειδή φοβήθηκε την αποκάλυψη της αλήθειας.

«Διότι αν προχωρούσε στη διερεύνηση της υπόθεσης, αν καλούσε τους προστατευόμενους μάρτυρες, θα αποκαλύπτονταν οι ψευδομαρτυρίες, η παντελής έλλειψη στοιχείων, οι εκκρεμότητες των μαρτύρων με τη Δικαιοσύνη ή τη Φορολογική Διοίκηση, οι ακυρότητες του καθεστώτος προστασίας, οι αφόρητες πιέσεις που τους ασκήθηκαν προκειμένου να πουν αυτά που είπαν, οι ηθικοί αυτουργοί της υπόθεσης και, τελικά, η σκευωρία» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. 

- Δεύτερον επειδή εκτιμήθηκε ότι «η μη διερεύνηση σε βάθος της υπόθεσης, θα συντηρήσει μέρος της συκοφαντικής λάσπης, που είχε αρχίσει, ευθύς αμέσως με το που έγινε αντιληπτό ότι στοιχεία και λογαριασμοί δεν υπάρχουν, να εξαερώνεται, και ότι έτσι θα συνεχίσει να προσφέρει μικροκομματικά οφέλη».

-Τρίτον, επειδή «θα αποκαλυπτόταν ότι ένοχοι είναι άλλοι και μάλιστα πρόσωπα που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση». 

Ο κ. Στουρνάρας έκανε επίσης λόγο για προσπάθεια δυσφήμησής του στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. «Αντιμετώπισα διεθνή δυσφήμηση από όσους επέλεξαν να διατηρήσουν την ηχώ της συκοφαντίας όπως για παράδειγμα με την ερώτηση του κ. Κούλογλου προς τον κ. Ντράγκι για το αν έχει ενημερωθεί για τις κατηγορίες σε βάρος μου. Ελληνας ευρωβουλευτής κατέθεσε τέτοιο ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον διοικητή της ΤτΕ νομίζοντας ότι έτσι δυσφημίζει τον διοικητή αλλά ουσιαστικά έτσι δυσφήμισε τη χώρα του» είπε χαρακτηριστικά. 

Αδ. Γεωργιάδης: Όποιος είναι εμπλεκόμενος σε αυτήν την ιστορία, θα πάει στο δικαστήριο

«Τα τρία χρόνια που κυβερνάτε, μας διδάξατε την τυραννία της πλειοψηφίας», δήλωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ πρόσθεσε ότι «οι πλειοψηφίες αλλάζουν και να είστε βέβαιοι ότι δεν θα σας ξεχάσουμε».

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την υπόθεση Novartis, τόνισε ότι «όποιος είναι εμπλεκόμενος σε αυτήν την ιστορία, θα πάει στο δικαστήριο», κάνοντας εκ νέου λόγο για σκευωρία.

Επανέλαβε, δε, ότι επιθυμεί να δικαστεί, καθώς δεν θέλει να έχει υποχρέωση σε κανέναν.

Κατήγγειλε επιπλέον, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι «όλο αυτό το στήσατε για να γράφετε στις εφημερίδες "αρνούνται να προσέλθουν"».

«Εσείς αρνηθήκατε το δικαίωμά μας να σας φέρουμε τα έγγραφα που αποδεικνύουν την αθωότητά μας στην Επιτροπή», πρόσθεσε.

Π. Πικραμμένος: Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο Novartis

«Ουδεμία σχέση έχω με το επικαλούμενο σκάνδαλο Novartis», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για την υπόθεση Novartis, τονίζοντας, ωστόσο ότι φοβάται πως με την διαδικασία που ακολουθείται αυτό μπορεί και να μην συμβεί ποτέ.

«Δεν με ενδιαφέρει καθόλου πιο όργανο θα κριθεί αρμόδιο ώστε να εξετάσει και να διαλευκάνει την υπόθεση», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο κ. Πικραμμένος η διαδικασία προσβάλλει βάναυσα την υπόληψή του και την ίδια τη δικαιοσύνη, ενώ ζήτησε την ταχύτατη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Αν συρθεί επί μακρόν θα συνεχίζεται να σπιλώνεται το όνομα και κάποιοι θα πειστούν ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη», κατέληξε.

Αποχώρησαν ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι

Μετά το ΚΚΕ, αποχώρησαν από τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί του πορίσματος για τη Novartis η ΝΔ, η  ΔΗΣΥ, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι.

Οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν αμέσως μετά την ομιλία του αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκης.