Έκλεισε η τεχνική συμφωνία για την 4η αξιολόγηση - Κυβερνητική δέσμευση ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα - Free Sunday
Έκλεισε η τεχνική συμφωνία για την 4η αξιολόγηση - Κυβερνητική δέσμευση ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα

Έκλεισε η τεχνική συμφωνία για την 4η αξιολόγηση - Κυβερνητική δέσμευση ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα

Ολοκληρώθηκε η τεχνική συμφωνία με τους δανειστές για την 4η αξιολόγηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών και πλέον απομένει να υλοποιηθούν όσα συμφωνήθηκαν προκειμένου να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση.

Οι αποφάσεις για το σύστημα της μεταμνημονιακής εποπτείας θα ληφθούν στις 21 Ιουνίου, ενώ στις αρχές Ιουνίου θα ψηφιστεί το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018-2022.

Όπως συμφωνήθηκε ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί βάσει των νέων αντικειμενικών αξιών (θα ανακοινωθούν μέχρι τις 14 Ιουνίου) ενώ δόθηκαν διαβεβαιώσεις στους θεσμούς πως ό,τι έχει συμφωνηθεί θα τηρηθεί, δηλαδή περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Τσακαλώτου

«Η τεχνική συμφωνία έκλεισε. Έχουμε συμφωνία για όλα τα ζητήματα η οποία θα επικυρωθεί στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης. Ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να γίνει μέχρι τις 21 Ιουνίου. Μερικά θέματα είναι δύσκολα τεχνικά και θα πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, να είμαστε οργανωμένοι. Όμως, σε όλα τα ζητήματα έχουμε κλείσει και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Το ένα κομμάτι του παζλ, αυτό της τεχνικής συμφωνίας, έχει πάρει τον δρόμο του. Την Πέμπτη θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και για το χρέος, πώς δηλαδή έχει πάει η συζήτηση με τους Ευρωπαίους και με το ΔΝΤ. Στις 21 Ιουνίου θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή εποπτεία. Για τα ζητήματα που θεωρούσαμε ως αγκάθια, εκτιμούμε ότι λύθηκαν με έναν τρόπο ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά. Προφανώς σε μερικά πράγματα έπρεπε να βάλουμε και εμείς λίγο νερό στο κρασί μας αλλά γενικά θεωρώ ότι η συζήτηση έγινε πολύ δημιουργικά και επί της ουσίας. Στα πιο πολλά σημεία είμαι ευχαριστημένος».

Το ΔΝΤ για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας  

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις σημειώνεται η πρόοδος που επετεύχθη στις συζητήσεις για το σκέλος των μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχουν ακόμα ανοιχτές διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς για το συγκεκριμένο θέμα.

«Μια αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επισκέφθηκε την Αθήνα από τις 16 ως τις 19 Μαΐου για να συζητήσει πολιτικές που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από μια προληπτική διευθέτηση του ΔΝΤ. Η αποστολή πραγματοποίησε ικανοποιητική πρόοδο και θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τις αρχές από τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ τις προσεχείς ημέρες, εστιάζοντας σε ορισμένα εναπομείναντα ζητήματα στους τομείς των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι απαραίτητη για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ. Η αποστολή συνεργάστηκε με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος του ESM».

Η ανακοίνωση των θεσμών

«Η αποστολή των θεσμικών οργάνων στην Αθήνα έχει ολοκληρωθεί. Έχει επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού σχετικά με μια δέσμη μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης του προγράμματος. Η συμφωνία αυτή θα υποβληθεί στο Eurogroup στις 24 Μαΐου 2018. Οι ελληνικές αρχές επιδιώκουν να εφαρμόσουν τα μέτρα αυτά το ταχύτερο δυνατόν και σίγουρα πριν το Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018. Για το σκοπό αυτό, θα συνεχιστούν οι εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των ελληνικών αρχών τις επόμενες εβδομάδες».