Ο Ζάκερμπεργκ ζήτησε συγνώμη ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου για την Cambridge Analytica - Free Sunday
Ο Ζάκερμπεργκ ζήτησε συγνώμη ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου για την Cambridge Analytica

Ο Ζάκερμπεργκ ζήτησε συγνώμη ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου για την Cambridge Analytica

Ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου βρέθηκε ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόκληση της Κομισιόν για να καταθέσει για το σκάνδαλο της βρετανικής εταιρείας Cambridge Analytica. Ο Ζάκερμπεργκ ζήτησε ακόμα μια φορά συγγνώμη για το λάθος του αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «παραδέχομαι ότι δεν έχουμε κάνει όσα πρέπει» και γιατί επέτρεψε τα εργαλεία του Facebook να χρησιμοποιηθούν «για κακό».

«Είτε είναι ψευδείς ειδήσεις, είτε ξένη ανάμιξη σε εκλογές ή προγραμματιστές που κάνουν κατάχρηση των πληροφοριών των ανθρώπων, δεν είχαμε μια αρκετά ευρεία επίβλεψη των ευθυνών μας. Αυτό ήταν ένα λάθος και ζητώ συγγνώμη» είπε 

Αρκετοί ευρωβουλευτές ρώτησαν τον επικεφαλής της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης αν νιώθει ότι η εταιρεία του εξελίσσεται σε μονοπώλιο έντονη ήταν και η ανησυχία αν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη ότι η εταιρεία θα εφαρμόσει τελικώς τις απαραίτητες αλλαγές  ενώ ρωτήθηκε για θέματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Facebook και και ειδικότερα για την πρόσβαση της Cambridge Analytica, στα στοιχεία 87 εκατομμυρίων χρηστών εκ των οποίων 2,7 εκατομμύρια προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να να προωθήσει την προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστική ήταν εξάλλου η ερώτηση του Γκι Φέρχοφστατ προς τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ αν θα ήθελε να τον θυμούνται ως «την ιδιοφυία που δημιούργησε ένα ψηφιακό τέρας».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook υπογράμμισε τη δέσμευση του Facebook στην Ευρώπη, όπου θα διαθέτει 10.000 εργαζομένους προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις στην ασφάλεια θα έχουν σημαντική επίδραση στην κεροδοφορία του Facebook, αλλά το «να κρατάμε ασφαλείς τους ανθρώπους θα είναι πάντα πιο σημαντικό από το να μεγιστοποιούμε τα κέρδη μας» όπως είπε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook απάντησε στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων καθώς και με τον πρόεδρο της ισχυρής επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE), βρετανό ευρωβουλευτή Κλοντ Μοράες και τον γερμανό εισηγητή για τη νομοθεσία περί απορρήτου Γιάν Άλμπρεχτ, από τους Πράσινους.

Δείτε την κατάθεση του Ζάκερμπεργκ στο Ευρωκοινοβούλιο: