Οι πιέσεις ΗΠΑ - Μέρκελ για λύση εντατικοποίησαν τον διάλογο για το όνομα - Free Sunday
Οι πιέσεις ΗΠΑ - Μέρκελ για λύση εντατικοποίησαν τον διάλογο για το όνομα

Οι πιέσεις ΗΠΑ - Μέρκελ για λύση εντατικοποίησαν τον διάλογο για το όνομα

Νέα συνάντηση με τον ομόλογο του της πΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, έχει σήμερα στη Νέα Υόρκη, στις 16:30 ώρα Ελλάδος (9:30 το πρωί τοπική ώρα). ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου επιθυμώντας έμπρακτα την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, είχε δηλώσει ο κ. Κοτζιάς λίγο πριν τη συνάντηση του με τον Νικολά Ντιμιτρόφ, καλώντας παράλληλα την πλευρά της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να επιδείξει διάθεση ρεαλισμού και συμβιβασμού.

Παράλληλα, με τις συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών, διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών και σε τεχνοκρατικό επίπεδο σχετικά με το κείμενο της γενικής συμφωνίας αλλά και τον κατάλογο των επιμέρους νομικών θεμάτων που προκύπτουν στο πλαίσιο της διπλωματικής διευθέτησης.

Την ίδια στιγμή στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της γείτονος Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής αντιπαράθεσης με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι «Είμαστε κοντά στη λύση», και διαβεβαίωσε ότι οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης «που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα».

Δεν θα υπάρξει καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο, είπε ο κ.Ζάεφ, καλώντας τους πολιτικούς στη χώρα του να επιδείξουν νηφαλιότητα και σοβαρότητα.