Ο Κοτζιάς έκλεισε τη διαπραγμάτευση και ενημερώνει το Βερολίνο - Free Sunday
Ο Κοτζιάς έκλεισε τη διαπραγμάτευση και ενημερώνει το Βερολίνο

Ο Κοτζιάς έκλεισε τη διαπραγμάτευση και ενημερώνει το Βερολίνο

Συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογο του, Χάικο Μάας έχει σήμερα στο Βερολίνο, ο Υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μία μέρ μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου, όπως είπε, ο ιδιος, κύκλου διαπραγματεύσεων για το όνομα με τον Υπουργό Εξωτερικων της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ο κ. Μάας είχε καλέσει τις δύο πλευρές να λύσουν τα τελευταία θέματα, κάνοντας λόγο για «ιστορική ευκαιρία επίλυσης» ενώ  η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπαρ είχε πει ότι η επίλυση της διαφοράς «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Συμφωνα με τον κ.Κοτζιά, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε επίπεδο ειδικών, οι οποίοι θα τελειοποιήσουν τα κείμενα που θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή, από τις πέντε αρχικές προτάσεις Νίμιτς για ονόματα, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται τρία, το Gorna, το Severna και το Nova Makedonija ενώ λέγεται ότι ο Νίκολα Ντιμιτρόφ έριξε στο τραπέζι την ονομασία «Μακεδονία του Κρούσεβο» (Krusevo Makedonija), την οποία φαίνεται πως απορρίπτει μέχρι στιγμής η Ελλάδα. Αντιθέτως, έχει ήδη ανάψει «πράσινο» φως για τη «μακεδονική», στη σλαβική εκδοχή «makedonski».